Publicació 28.10.2020
Ple octubre 2020

Es revisa la taxa per la gestió del servei de recollida de residus, que augmentarà en 5 euros

La zona blava canviarà de model i comptarà amb un rellotge horari que establirà un temps gratuït d'estacionament

L’Ajuntament de Sant Sadurní va aprovar aquest dimarts al ple corporatiu municipal la revisió de les ordenances fiscals i taxes per l’any 2021, amb els vots a favor dels dos grups al govern – ERC i Junts per Sant Sadurní – l’abstenció del PSC i el PP i el vot en contra de la CUP i En Comú.

La proposta presentada per l’executiu local recupera la tendència mantinguda en molts dels exercicis dels darrers anys, amb una congelació generalitzada dels impostos i taxes municipals.

La sessió es va celebrar en un format híbrid a causa del context sanitari, amb un representant de cada grup, a més de l’alcalde, presents a la sala de plens i la resta de regidors per via telemàtica.

A l’inici del ple es va donar llum verda a l’aprovació definitiva del conveni entre l’Ajuntament de Sant Sadurní, l’Agència Catalana de l’Habitatge i l’Institut Català del Sòl, que permetrà desenvolupar una promoció d’habitatges de protecció oficial en règim de lloguer a una parcel.la de l’esplanada del CAP. També va prosperar l’aprovació d’un nou expedient de contractació per al servei de neteja de les escoles i edificis municipals, i que va comptar amb el suport de tot els grups i el vot contrari de la CUP.

El govern va trobar l’abstenció en bloc de l’oposició a una modificació de crèdit per a diverses inversions de mobiliari i d’altres necessitats per al futur arxiu que s’ubicarà al Centre Cultural i per a la biblioteca.

Ordenances fiscals sense canvis

El ple municipal d’octubre va ser de contingut eminentment econòmic, en bona part pel debat de les ordenances fiscals i taxes municipals per l’any vinent.

Atenent al complex any pel qual estan atravessant moltes famílies i sectors econòmics a causa de la crisi sanitària, el govern va presentar una proposta de congelació de la gran majoria de taxes i impostos municipals, a excepció de la que regula el servei de recollida de residus. Carles Del Amor, regidor d’Hisenda, va ser l’encarregat de presentar els aspectes més destacats d’aquesta revisió. Es prolongarà, a més, la suspensió de pagament de diverses taxes que van quedar sense efecte a l’inici de la pandèmia, com la d’ocupació de via pública per a la instal·lació de terrasses, durant el primer semestre de l’any vinent.

Zona blava amb rellotge horari

Entre les novetats per al 2021, cal incloure la supressió de la taxa que regulava les zones blaves, ja que a partir de l’any vinent s’establirà un sistema de regulació i rotació de les places d’aparcament a través d’un rellotge horari, que permetrà estacionar durant un temps – encara per determinar - de manera gratuïta.

La proposta recull petites modificacions i canvis menors en les ordenances. És el cas de l’Impost de Béns Immobles (IBI), un dels més importants en el balanç d’ingressos municipals, en què es revisa la bonificació d’un 50% per aquells que acreditin tenir-lo arrendat en condicions de lloguer social – ja no caldrà incloure’l a la bossa de mediació de lloguer de l’Ajuntament -.

També es regula el tall de carrer a través d’una taxa, per diferenciar-lo de l’ocupació de via pública sense necessitat de tallar la via. En d’altres taxes menors, com la d’expedició de documents administratius, s’actualitzen també alguns conceptes i necessitats dels serveis.

Se n'ha revisat d’altres, com el preu dels nínxols, tenint en compte la darrera ampliació de places del cementiri municipal, amb el sorteig de les noves concessions a 50 anys. També es reduirà en un 30% la quota per als usuaris actuals i futurs del centre de serveis a les empreses Nexes. I en l’àmbit d’habitatge, s’han ajustat també les condicions de bonificions i exempcions en el cas d’habitatges buits.

Servei de recollida de residus

La taxa de recollida de residus sí variarà, augmentant cinc euros en relació amb la tarifa del 2020, quedant-se en 119,93 €. Aquest petit increment respon a la necessitat de compensar el desequilibri cada vegada major entre el cost del servei i el que cobreix la taxa dels ciutadans, com a conseqüència de la gran pujada que aquests darrers anys està experimentant el cànon del rebuig - l’impost que grava els residus que no se separen correctament i, per tant, no es reciclen-.

Amb tot, la taxa de residus a Sant Sadurní continuarà mantenint-se com una de les més baixes de la comarca – a Vilafranca, per exemple, és de 143,51 € - . Sí s’harmonitzen les taxes pel que fa als residus comercials i industrials, per tal d’adequar-les segons el volum i tipologia de residus que generen.

La deixalleria municipal deixarà d’oferir bonificacions i tampoc en tindrà l’autocompostatge. Una de les raons és la de incentivar l’ús de la deixalleria mòbil. Del Amor va subratllar que aquests canvis no tenen una voluntat penalitzadora per al ciutadà, si no per intentar introduir millores i canvis en el sistema de gestió. També va recordar que l’any vinent està previst impulsar una prova pilot amb la instal.lació de xips als cubells de recollida i s’impulsarà la licitació de la gestió de la deixalleria municipal.

Ton Amat, portaveu de Junts per Sant Sadurní i soci de govern, va defensar una proposta d’ordenances que s’adapta a la situació actual, va dir, i va justificar que la bona situació i sanejament financer de l’Ajuntament permetrà mantenir els serveis tot i la congelació impositiva. Va descartar l’opció d’incrementar les taxes més enllà de l’augment que s’ha aplicat al servei de recollida de residus i va deixar la porta oberta a noves mesures i la revisió del pla de xoc aprovat a la primavera per tal d’adaptar-se als canvis i situacions que es derivin en els propers mesos.


Grups de l’oposició

Cap dels grups municipals de l'oposició va donar suport favorable a la proposta. La majoria van coincidir en mostrar la seva discrepància en l’augment de la taxa de residus,  però sí hi va haver matisos en la resta d’assumptes.

Des del PP, Carles Jiménez va agrair la congelació d’impostos tot i que va demanar més ambició per fomentar el dinamisme social i econòmic, proposant la supressió absoluta d’algunes taxes, com la d’ocupació de la via pública, o la revisió d’alguns impostos. Va insistir en el foment de l’ocupació i fer més atractius alguns serveis, com el centre de serveis a les empreses, o l’espai de la brigada municipal i serveis comunitaris.

Rafa Berlanga, portaveu de Sant Sadurní En Comú, va lamentar que se suprimeixin bonificacions en l’àmbit ecològic i tot i reconèixer el gest social en moltes de les ordenances, va tornar a recriminar la manca de voluntat del govern per avançar seriosament en una proposta de tarifació social.

En una línia similar es va manifestar la CUP. Jordi Pujol va qüestionar la congelació d’impostos, qualificant-la de conservadora i mancada de projecte polític. Va insistir en un model de progressivitat fiscal, en què aporti més qui més té, amb taxes baixes i una revisió impositiva que permeti a l’Ajuntament recaptar més per destinar-los a projectes socials, precisament en una situació en què es fa evident la caiguda d’ingressos i la necessitat d’atendre més necessitats a conseqüència de la crisi econòmica.

El PSC, per la seva banda, va tornar a recordar la voluntat d’estendre la mà i fer un front comú de tots els grups polítics per lluitar contra la crisi. Pedro Campos va recordar que cal fer front a un futur incert, però que els recursos de l’Ajuntament no poden sortir de les butxaques dels veïns.

La segona part del ple es va resoldre amb força agilitat, amb l’aprovació de la declaració de bé d’interès social a l’Ateneu Agrícola per a l’aplicació de la bonificació de l’IBI, el reconeixement extrajudicial de crèdit de diverses factures o l’aprovació del pla anual de contractació per l’any 2021.

Mocions

Després de donar compte dels decrets d’alcaldia i els acords de la junta de govern, el plenari va abordar dues mocions. La primera va ser presentada pel PSC per reclamar ajudes a la Generalitat a fons perdut pels sectors de la restauració i el comerç. Va prosperar amb els vots socialistes i d’En Comú, i l’abstenció de la resta de formacions, que van recordar la bateria d’ajuts que s’han aprovat, tot i estar pendents d’executar, així com la necessitat que es facin efectives les subvencions que té pendents el govern de l’Estat.

En Comú, per la seva banda, va comptar amb el suport unànime del plenari en la proposta d’impulsar una mesa per la industrialització del territori així com d’un pla de xoc amb ajuts al Penedès.

Precs i preguntes

L’apartat de precs i preguntes va comptar amb un parell de consultes de la CUP en relació a la demanda que se celebrin els consells sectorials municipals i per un incident a la Casa dels Avis, mentre el PSC va preguntar si l’Ajuntament havia participat en un seminari per sol·licitar fons europeus. El pla va concloure després de gairebé tres hores de durada.

ÀUDIO DEL PLE MUNICIPAL