Ràdio Sant Sadurní
L'escriptor ha estat guardonat en la categoria d'assaig

La 38 edició dels premis Ciutat de València han guardonat l´escriptor de Sant Sadurní Josep Muñoz en la categoria d´assaig en valencià per l´obra “Les fronteres de Walter Benjamin” . Els premis Ciutat d  València disposen de modalitat de narrativa, assaig, teatre i poesia i en aquesta edició s´han presentat un total de 527 obres en tots els gèneres. El premi d´assaig que rep el nom de Josep Vicent Marquès està dotat amb 10.000 € i la publicació del llibre. El guardó es lliura aquest mes de gener.

“Les fronteres de Walter Benjamin” narra un viatge de 4 professors de filosofia per la zona del sud de França i de Portbou, seguint les petjades dels darrers dies del gran filòsof de Berlin Walter Benjamin ( 1892-1949) que es va suïcidar a Portbou, fugint dels nazisme que havia prohibit els seus textos i li havia tret la nacionalitat alemanya. L´estructura del llibre combina la narració del propi viatge i els seus indrets, les converses dels 4 professors i el pensament de Benjamin arrel de les experiències i observacions del viatge. En aquests sentit segueix una estructura similar al darrer llibre de Josep Muñoz. “L´illa de Rousseau” (Octaedre, 2020)  on els mateixos professors fan un viatge per indrets on va viure Rousseau a França i Suïssa. Val a dir que el nexe comú dels 4 personatges, inclòs l´autor del llibre, és , a més de l´amistat, la impartició de classes de filosofia a l´institut Eugeni d´Ors de Vilafranca.

Seguint un estil molt propi de Benjamin, Josep Muñoz va desgranant pensaments personals fruits de l´experiència del viatge sobre els múltiples temes que va tracta el filòsof berlinès. En un estil amè i literari s´endinsa en la temàtica benjamina diversa que va des del sentit de la història, l´art de la fotografia, l´urbanisme, l´exili, el marxisme, la filosofia, el cinema, la prostitució, les drogues, la natura, la poesia, els gossos i l´art de fer el badoc. La temàtica i els pensaments de Walter Benjamin es presenta com un estímul per respondre a interrogants molt actuals en tot l´ampli ventall de temàtiques de la seva prolífica obra. El llibre de Muñoz contextualitza les idees de Benjamin  amb referències a altres filòsofs i escriptors i afegint idees de collita pròpia.

PUBLICAT EL 12.01.2021