Publicació 27.12.2018
ple extraordinari desembre
S'ha fet un ple urgent i extraordinari per resoldre les al·legacions presentades a l'ordenança de l'IAE

Aquest dijous al migdia s'ha celebrat un ple urgent i extraordinari de l’Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia en què, després d'aprovar la necessitat d'urgència del mateix ple, han quedat aprovades definitivament les ordenances fiscals pel 2019.

I és que el ple del mes d'octubre va aprovar provisionalment les ordenances fiscals, però durant el període per fer-ho l'Institut del Cava ha presentat al·legacions a la modificació de l'Ordenança fiscal que regula l'Impost d'Activitats Econòmiques, que s'ha incrementat un 6%, una pujada que respon a la millora de la situació econòmica i al fet que l'impost es mantenia congelat des de l’any 2014, tal i com va explicar el govern en aquell moment.

El regidor d'Hisenda, Josep Subirana, ha defensat de nou els motius de l'increment, per la qual cosa el govern ha apostat per desestimar les al·legacions, malgrat que sí que s'ha acceptat la modificació d'un error material del text, el qual no recollia les dates de publicació, aprovació definitiva ni entrada en vigor de l'ordenança, que serà a partir de l'1 de gener de 2019.

El regidor del PP, Carles Jiménez, ha avançat el seu vot contrari a desestimar les al·legacions, atès que considera que amb l'increment de l'IAE es penalitza els empresaris i perquè "les al·legacions són ajustades a dret"; Verónica Berlanga, d'ICV, ha avançat també el seu vot desfavorable en coherència al vot que van emetre en el ple d'octubre, quan ja van exposar que el seu partit demanava unes ordenances més socials i amb un model de tarifació social i de progressió fiscal; en aquest sentit Jordi Pujol, en nom de la CUP, ha manifestat que malgrat que aquesta també és la voluntat del seu partit, consideren que és necessari incrementar els impostos a les grans empreses , les quals obtenen molts beneficis i ha afegit que aquest increment s'havia d'haver produit quatre anys abans i així la ciutadania ja hauria pogut obtenir millores amb l'increment d'ingressos. Així mateix Pujol ha manifetat que els sembla "greu que una associació empresarial presenti unes al·legacions d'aquestes característiques, en comptes de ser solidaris i responsables amb la resta del poble". Susanna Mérida, en nom del PSC, ha manifestat que no entenia que s'hagi de portar a aprovació definitiva el conjunt de les ordenances fiscals quan les al·legacions només es refereixen a l'ordenança de l'IAE i que malgrat estar d'acord amb l'increment de l'impost, i per coherència amb el seu vot del ple d'octubre, el PSC hi votaria en contra. La portaveu d'ERC, Montse Medall, ha subscrit les paraules del regidor del Pdecat, Josep Subirana.

La desestimació de les al·legacions, i per tant l'aprovació definitiva de les ordenances fiscals, ha estat aprovada per 11 vots a favor del Pdecat, ERC i CUP i 5 en contra del PP, IC i el PSC.

L'alcalde ha excusat l'absència del regidor Rafa Berlanga.