Ràdio Sant Sadurní
La cap sectorial de la vinya i el vi de JARC valora l'inici de la verema i les expectatives d'enguany

Aquesta setmana s’ha iniciat la verema al Penedès amb les primeres varietats -chardonnay, muscat, pinnot noir-. Una verema que comença aviat degut a les altes temperatures, i que es creu que podrà estar enllestida abans de la primera quinzena de setembre. Una verema, a més, que arriba molt marcada per la crisi provocada per la COVID-19, però també per les greus afectacions pel míldiu i pel preu del raïm que, un any més, torna a estar en tela de judici. Tot plegat ho ha valorat la Isabel Vidal, cap sectorial de la vinya i el vi de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), que ha aprofitat per demanar als cellers "que comprin menys raïm si cal, però que el paguin a un preu just", ja que, segons ha explicat, “no té justificació que torni a baixar el preu del raïm. No poden aprofitar la situació per comprar un producte que necessites, per un preu que no toca”.

Vidal, que ha valorat positivament les mesures preses per pal·liar la crisi, creu, però, que les ajudes no són suficients: “Són pedaços per arreglar el moment. Primer van arribar les ajudes per a la destil·lació de crisi, l’emmagatzematge i la collita en verd. Tres maneres de tornar a l’equilibri, però amb un pressupost lamentable”. I recentment s’han anunciat ajudes per a l’afectació del míldiu -que en la vinya ecològica, que representa el 40% de la vinya catalana, pot suposar xifres molt elevades-: “No hi ha pressupost per a tot, però sí per aquells que tenen una afectació de més del 55%”.

Finalment, Vidal també ha parlat dels temporers: “Hi ha preocupació pel què pot passar, sobretot pels temporers itinerants i s’està buscant un espai per confinar gent si hi ha un brot i, sobretot, instruccions clares”.

Pots escoltar l'entrevista al següent enllaç:

PUBLICAT EL 07.08.2020