Ràdio Sant Sadurní
L'obra, editada per l'Ajuntament, obté el guardó Best of the Best en la categoria història del vi dels darrers 25 anys

El llibre "La història del cava" de Santi Borrell ha rebut el premi Gourmand "Best ol the Best" (1995-2020), en la categoria història del vi dels últims 25 anys. El llibre publicat per l'Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia, que va rebre el premi com a millor llibre del món el 2016 a la ciutat xinesa de Yantai, ha obtingut aquest màxim reconeixement a París aquest dimarts 30 de novembre, a l'antic convent de Cordeliers.

En el certamen també s'han donat els Gourmand Award dels anys 2020 que van ser lliurats de forma virtual i els Gourmand Award 2021. El mateix autor ha rebut presencialment el guardó com a Millor Llibre Europeu del Vi per "La vinya i el vi del Penedès", publicat el 2019, amb el suport de la DO Penedès, Enoturisme Penedès i Família Torres.

L'autor vol agrair el suport rebut per Codorniu per poder particpar en aquesta cerimònia, que ha estat ajornada diverses vegades a causa de la pandèmia del Covid-19. Vol recordar el suport que va tenir per anar a Yantai, especialment de l'Acàdèmia de Tastavins i Caves Castell de Sant Antoni. També vol donar les gràcies, de forma especial, a Gramona, Pere Ventura i Corpinnat. Cap institució del sector del cava ha donat suport al llibre. Ni la DO Cava, ni la patronal AECAVA, ni el mateix INCAVI, van voler participar en els premis Gourmand, donant suport a l'autor.

“La història del Cava. Sant Sadurní d’Anoia” ha acabat sent un estudi premonitori de la crisi del cava. I va tenir un notable impacte com a reflexió històrica, com un estudi crític que segueix la línia descriptiva dels fets històrics que es van produir en el sector, des de la seva creació, com a indústria. Inclou episodis com la guerra de preus entre productors, ja des dels seus inicis, amb estratègies comercials basades en productes de gamma baixa i diferents tipus d'elaboració, com vi gasificat, granvas o mètode tradicional, que ha acabat configurant l'èsència del sector.

El poeta Santi Borrell, d'aquesta manera, vol tancar una etapa personal, després de publicar dos llibres sobre vins i escriure diversos articicles sobre el sector, denunciant els baixos preus del raïm i anunciant una fi d'etapa agònica del sector del cava, amb grans repercussions econòmiques, ambientals, laborals i socials per tot el Penedès.

Nota de premsa Santi Borrell

PUBLICAT EL 02.12.2021