Ràdio Sant Sadurní
Progressiva tornada a la normalitat després d'una jornada sense incidents remarcables i amb nou dispositiu policial que s'ha mantingut fins a la mitjanit

La presència de diverses desenes de veïns aquest dissabte a la tarda i per segon dia consecutiu a l'entorn de la caserna de la Guàrdia Civil va motivar l'activació ahir d'un nou dispositiu de Mossos d'Esquadra i la Policia Local, que s'ha mantingut aproximadament fins a la passsada mitjanit, per tal de dissuadir i evitar qualsevol incident. Durant la tarda es va tallar un tram de la carretera de Martorell, davant l'aparcament del Pont Romà. L'aparició d'un petit episodi de pluja al vespre va contribuir a dispersar un part de la concentració i en les hores successives la situació ha estat de certa calma i progressiva tornada a la normalitat, malgrat algun incident de desordre i desobediència a l'autoritat, segons indiquen fonts policials.

En les darreres setmanes diverses persones implicades en actes delictius i que, en alguns casos, tenien relació amb l'ocupació d'algun dels habitatges de la caserna, havien generat certa alarma social i problemes de convivència.

El passat dijous a la nit i durant el divendres es van succeir diverses baralles a la via pública i incidents que van derivar en la detenció de cinc persones per part dels cossos de Mossos d'Esquadra i Policia Local. Alguns veïns van accedir fins i tot a un dels habitatges utilitzats pressumptament per alguna d'aquestes persones detingudes per buidar-lo i evitar que tornés a ser ocupat.

 El futur de la caserna 

La caserna de la Guàrdia Civil, que es troba molt degradada després d'haver estat tancada i en desús durant més d'una dècada, va tornar a tenir activitat ara fa prop d'un any quan l'organització Arran va ocupar-la per organitzar-hi activitats i recuperar els habitatges, una desena, que hi ha repartits en les dues ales de l'edifici, juntament amb d'altres estances a la planta baixa. Durant aquests mesos alguns veïns i famílies en situació de vulnerabilitat s'han instal·lat en aquests pisos que presenten, però, unes condicions molt precàries.

Darrerament també havien estat ocupats per persones que, en alguns casos, participaven en actes delictius i que alteraven notablement la normalitat a la zona i al municipi.

La caserna és un edifici propietat del Ministeri de l'Interior i en els darrers anys l'Ajuntament de Sant Sadurní ha mantingut diverses negociacions per reclamar la titularitat municipal, sense cost. Aquesta opció no havia prosperat mai i fins i tot l'immoble s'havia posat a la venda a través del portal d'internet de la Gerencia de Infraestructuras y Equipamiento de la Seguridad del Estado, amb un preu de taxació que l'any 2013 rondava els 335.000 euros.

Segons els acords per a l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat per a l'any 2023, el grup parlamentari d'ERC va anunciar a finals de l'any passat que havia inclòs en la negociació la cessió als Ajuntaments, sota la fórmula de cessió dels diners per fer efectiva la compra, de les casernes de Sant Sadurní, juntament amb les de Vilafranca i Sant Quintí de Mediona. Amb tot, encara ara es troben a la venda al web immobiliari els edificis de Vilafranca i Sant Quintí, per valor de 379.000 i 201.000 euros respectivament. 

El govern de Sant Sadurní ha traslladat d'urgència al Ministeri de l'interior, a través del delegat del govern, aquest mateix cap de setmana una solució ràpida a la situació de la caserna, després dels darrers incidents. En un comunicat fet públic ahir, també demana la col·laboració ciutadana per contribuir a la calma i la convivència ciutadania, així com evitar difondre informacions i rumors sense fonament.

PUBLICAT EL 30.04.2023