El grup municipal de Junts per Sant Sadurní ha denunciat, aquest dimarts, la paràlisi del govern sadurninenc com a tret definitori d’aquest mandat. Així ho han explicat els quatre regidors de Junts a l’Ajuntament de Sant Sadurní en una roda de premsa que ha servit per valorar el primer any de mandat.
Per Junts, a Sant Sadurní d’Anoia s’ha perdut un any per la tossuderia d’ERC de voler governar en minoria, un aspecte que s’ha corregit gairebé un any després, sense que quedi clar que es pot esperar del nou govern.
Un dels blocs que han centrat el balanç ha estat el conjunt de projectes impulsats per Junts durant l’anterior mandat i que l’actual ha paralitzat sense cap justificació. En aquest sentit hi ha la subvenció concedida per la Diputació de Barcelona per a la reforma del carrer Sant Antoni o la subvenció que es va atorgar per a la restauració de la capella d’Espiells, que havia de servir per fer una prospecció arqueològica per conèixer l’estat de l’edifici i que va comptar inicialment amb el suport d’ERC.
En aquest darrer cas, el nou equip de govern ha declinat fer ús d’aquesta subvenció quan al seu moment es va acordar amb els veïns fer aquesta primera fase de la rehabilitació per estudiar que hi havia al subsòl, veure si apareixia un absis o no a l'església i poder determinar futures intervencions.
D’altra banda, d’aquest primer any de mandat no es coneix cap pas pel que fa a la necessària reestructuració dels Recursos Humans que ha de permetre garantir l’eficàcia de l’Ajuntament.
Anuncis buits de continguts
El segon bloc de la valoració de les suposades fites que ha destacat el Govern són, des del punt de vista de Junts, una sèrie de proclames buides de contingut. N’és un exemple l’anunci que va fer Esquerra a finals de 2022 que s’havia recuperat l’antiga Caserna de la Guàrdia Civil, quan més d’un any i mig després aquest traspàs encara no s’ha fet efectiu. La propietat de la Caserna és encara del Ministeri, que és qui va presentar la demanda judicial que ha portat al desallotjament; al mateix temps que sorprèn en tot aquest temps que l’Ajuntament encara no hagi fet públic quin ús tindrà aquest espai, ja que contempla tant la possibilitat a dedicar-ho a la gent gran o a pisos per a joves.
També destaquen les dues promocions de pisos socials i l’acabament de les obres de la pista exterior de l’Ateneu, dos projectes que vàrem impulsar des de Junts a l’anterior govern i amb reticències dels socis de govern, o la resolució dels problemes del camp de Futbol, un altre dels projectes que Esquerra ha convertit en un camí sense un desenllaç clar, amb unes obres aturades des del mes d’abril.
Junts no obvia l’anunci d’un nou pavelló, recordant que Esquerra recupera aquesta proposta, que ja va fer a finals del mandat 2015-2019 però que no va executar perquè no hi havia cap projecte fet. La subvenció de la Diputació de Barcelona, de més de mig milió d’euros, no es va perdre gràcies a la gestió de Junts per destinar-la a la reforma de la coberta del Pavelló de l’Ateneu. Un govern sense rumbLa falta de previsió del nou govern tripartit afecta, de ple, a la hisenda de l’Ajuntament, agreujada per la creació de noves regidories que no compten amb una partida pressupostària per executar cap projecte.
El nou govern tampoc té un model de Fires definit, com ha quedat palès amb el gir radical en la programació d’aquest any després de tot un mandat amb una gran aposta pels espectacles de Fires, amb artistes de nivell i un pressupost alt. La realitat és que el que sosté les Fires són la feina que fan les entitats, però la gestió municipal que es duu a terme només desgasta aquet model. La prova més evident és la situació que es viu amb la Comissió de Fires, que ha perdut el pes i la veu que va tenir anys enrere.
La manca de rumb també afecta a l’anunciat i inexistent pla de voreres, S’han fet algunes intervencions però sense cap planificació del que es vol fer, sense fixar els terminis ni la inversió. El mateix succeeix amb la manca del pla director de Can Mas de la Riera, l’oblit del Polígon Can Ferrer III, l’aturada de la remodelació del Parc de la Rambla, o la manca d’aposta i d’inversions a l’edifici de Can Guineu.
Altres exemples de la gestió del govern sadurninenc són la incògnita del que passa amb les àrees de zona blava, la paràlisi en la restauració del monument a la Sardana o la manca de polítiques comunicatives ara que aquesta àrea depèn d’un color polític diferent al d’alcaldia.Un PAM sense termini La pèrdua del primer any de mandat queda reflectit en la manca d’aprovació del Pla d’Actuació Municipal. A l’abril van traslladar a Junts una primera proposta de PAM, que el govern municipal s’ha vist obligat a revisar d’una forma integral, i a partir del qual el grup de Junts per Sant Sadurní va traslladar tot un conjunt de propostes de millora.
Entre aquestes hi havia la garantia de compliment del Pla Director del camp de futbol i resta de la Zona Esportiva, la redacció del Pla Especial de can Mas de la Riera, l’aclariment de la previsió sobre els espais culturals de l’Ateneu i del Centre, la instal·lació de plaques solars aparcaments Centre i Ateneu i l’elaboració d’un Pla Educatiu d’Entorn. A hores d’ara, no hem rebut cap resposta a les nostres propostes.
[Nota de premsa: Junts per Sant Sadurní]