índexjove - Servei de joventut Índex de Sant Sadurní d'Anoia

Mostrar/ocultar menú
Pàgines
Mobilitat Internacional (recursos)
  • Tornar amunt(1)1-ESTUDIS
    • 1.1 Educació Formal Reglada
      • ESO i Batxillerat
      • FP i FP Dual
      • Universitat
    • 1.2 Idiomes
    • 2-VOLUNTARIAT I ESTADES
      • 2.1. Voluntariat 
        • Curta durada
        • Llarga durada
      • 2.2. Educació No Formal
        • Intercanvis juvenils
        • Formacions i seminaris
  • 3-FEINA
    • 3.1. Feina temporal/estacional
    • 3.2. Feina qualificada
    • 3.3. Pràctiques
    • 3.4. Intervanvi de feina per allotjament i manutenció
  • 4-TURISME ALTERNATIU
 
 

Estudiar

Estudiar a l’estranger és una de les opcions més freqüents de la mobilitat dels joves. El més conegut és el programa Erasmus, amb el que milers d’estudiants participen en intercanvis d’estudis superiors. Tot i així, hi ha altres opcions a tenir en compte.

1.1 Educació Formal Reglada

Sistemes educatius
Un dels primers passos per marxar a estudiar a l’estranger és investigar sobre els sistemes educatius dels països que ens puguin interessar.
Eurydice (Xarxa Europea de sistemes i polítiques educatives).

ESO, Batxillerat
El més fàcil és marxar a estudiar el batxillerat i, en alguns casos el segon cicle d’ESO.

Opció 1: a través d’una agència
Buscar l’agència a través de l’AECAE (Agrupació Educativa de Cursos Acadèmics a l’Estranger) que agrupa agències de confiança i solvents. Un cop escollida l’agència, segons el pack escollit, gestionen més o menys els tràmits i serveis i el cost és més o menys elevat. 

Opció 2: Sense agència
Has d’organitzar tant la teva sortida com la teva tornada de l’estada. Cercar un institut reconegut pel Ministeri d’Educació del país i reunir la documentació necessària que et demanin per a l’equivalència acadèmica.

Formació Professional
Els estudis més relacionats amb el mercat de treball i l’àmbit d’ocupació són els de Formació Professional. Aquests són una branca que varia molt d'un país a l’altre.
Per a entendre el sistema de cada país i triar un curs, pots buscar a les pàgines d’informació del país sobre les formacions oficials.

Informació sobre diversos països

Centro Europeo para el desarrollo de la Formación Profesional

Formació Professional Dual
És una modalitat de formació professional. Les empreses s’encarreguen dels aspectes pràctics de l’ocupació i el centre de formació professional imparteix un ensenyament on es treballen els aspectes teòrics de la professió.

Beques FP Dual remunerada B4MAZUBI
Assessorament i tràmits

Estudis universitaris
Pots començar una carrera a l'estranger, o bé participar en un programa com Erasmus el qual permet fer un curs o un semestre a una universitat estrangera (aquest programa es gestiona a través de les Universitats, per tant posa’t en contacte amb l’oficina de Relacions Externes)

Més informació sobre els programes a:

Gencat 
Ministerio d’Educación

Més informació sobre els sistemes educatius i les universitats a Europa:

Study in Europe 
Universia 
Ploteus: portal que t’informa sobre totes les oportunitats d’aprenentatge en tot l’Espai Europeu (oferta educativa). 

Tornar amunt(2)

1.2 Idiomes

Aprendre un idioma és qüestió de dedicació i voluntat. Hi ha una gran quantitat de recursos per a saber el teu nivell, practicar, aprendre’l i millorar-lo.
El millor mètode és poder fer una estada d’immersió lingüística a l’estranger, realitzant per exemple estudis, una feina o un voluntariat.

Cursos a l’estranger amb agència 
Recerca de cursos per lliure  
Cursos gratuïts on-line  
Grups de conversa  + Biblioteques públiques, centres cívics
Parelles lingüístiques/ Intercanvi d’idiomes i www.openlanguageexchange.com

Voluntariat i Estades

Els i les voluntàries ofereixen una part del seu temps en la realització de tasques que permeten la millora de la societat o d'un col·lectiu específic. Es poden fer voluntariats de molts tipus, amb durades i finalitats diferents.

En aquest capítol, tot i que no són voluntariats, també hi incloem les estades d’educació no formal (com intercanvis juvenils i les formacions i seminaris internacional.

2.1 Voluntariat internacional i estades solidàries
Estades de curta durada (2 setmanes – 1 mes)
Camps de treball
Es duen a terme, sobre tot, a l'estiu a tots els països del món. Es realitza una feina voluntària i activitats de lleure on participen joves i adults, generalment l'idioma vehicular és l'anglès.
A Catalunya ho gestionen l’SCI o la COCAT. Hi ha un preu d'inscripció i el viatge, que corre a càrrec del participant. (vídeo

Estades solidàries
Són estades de coneixement, sensibilització i educació per al desenvolupament, les quals permeten conèixer les condicions de vida i de treball de la població local. L’objectiu principal és donar suport a les activitats de les entitats locals i compartir la seva realitat quotidiana.

Camps de solidaritat de SETEM

Servei de Voluntariat Europeu (SVE).
És un programa de la Unió Europea que permet a joves d’entre 18 i 30 anys per fer un voluntariat d’ 1 a 12 mesos en un país de la Unió Europea o països veïns.

Les temàtiques són diverses: social, art i cultura, medi-ambient, joventut, cultura de pau, cooperació internacional, amb nens, persones discapacitades...
El programa inclou allotjament, manutenció, assegurança mèdica, diners per a despeses bàsiques i curs de la llengua del país.

Base de dades de projectes oficial d’Erasmus+ 

LTV de l’SCI.
El Servei Civil internacional de Catalunya ofereix voluntariat de llarg termini (LTV‐Long term volunteering).
Són estades de 3 a 12 mesos , per a persones majors de 18 anys (algunes vegades 21) en diferents països del món.

2.2 Educació No Formal
Si bé no es tracta de projectes de voluntariat, en aquest apartat categoritzem també projectes d’intercanvi i de formació en l’àmbit no formal perquè les entitats que hi promouen són de caràcter similar a les de voluntariat i perquè tenen un component similar per que fa a l’intercanvi cultural.

Intercanvis internacionals (en grup)
Els intercanvis juvenils es fan dintre del marc del programa Erasmus+. Són trobades entre joves de 2 o més països, per treballar un tema en concret (art, cultura, esport, política...).
Els i les participants assumeixen una part del cost del viatge quan aquest sobrepassa el cost unitari subvencionat.

> Vídeo

Formacions internacionals
Són formacions, de 4 a 10 dies, dins del marc del programa Europeu Erasmus+, dirigides a joves, líders juvenils, entitats i treballadors en l'àmbit juvenil majors de 18 anys.
Tenen l’objectiu d’aportar competències diverses als assistents i es fan servir metodologies d’Educació No Formal.

Calendari de formacions

Tornar amunt(3)

Treball i pràctiques

La recerca de feina a l'estranger és una possibilitat de mobilitat molt extensa. Els canals de recerca són molts i variats.

3.1 Feina qualificada
La feina qualificada és tot aquella que requereix una titulació específica, en l’àmbit tècnic (Formació professional Cicle superior) i sobretot a nivell Universitari: Graus, llicenciatures, post-graus, màsters...
La recerca d'aquest tipus de feina es fa a través dels canals de recerca del país de destí, pel sector o serveis d'ocupació del país o Europeus, com Eures.

Portal EURES

Servei d’Ocupació públic del país de destí
https://ec.europa.eu/eures > Enlaces > Servicios públicos de empleo
Agències de feina. Existeixen empreses de recerca de feina a l’estranger, que ofereixen aquest servei a canvi d’un import. 
Oficina Europea de Selecció de Personal (treballar a les institucions de la Unió Europea)

3.2 Feina temporal/estacional
Feines no relacionades amb els estudis, per un període temporal, amb objectius professionals més transversals que tècnics (idioma, adaptabilitat, flexibilitat, experiència, prova...)
Es sol plantejar durant un temps limitat, com un estiu o un any escolar. Existeixen canals de recerca generals, per país o per sectors. També poden ser una bona transició per persones que cerquen feina qualificada.

En funció del sector
· Hosteleria www.caterer.com, www.catererglobal.com
· Agricultura www.pickingjobs.com, www.fruitfuljobs.com, www.seasonalwork.nl
· Aupair www.aupair-world.net, www.iapa.org

En funció de l’estació de l’any
www.summerjobs.com
www.seasonworkers.com
www.seasonaljobs365.com

ETT’s.
Són empreses de feina temporal, que ofereixen feines de tot tipus a tots els països.
http://www.randstad.com/
https://www.adeccogroup.com/worldwide-locations/
https://www.manpower.com
Xarxes professionals: www.linkedin.com

3.3 Pràctiques laborals
Les pràctiques laborals es duen a terme per facilitar l'aprenentatge dels joves i la seva inserció al mercat laboral. Es realitzen, normalment, durant els estudis o al finalitzar-los i tenen una vessant formativa i una altra d’aplicació pràctica en l’espai laboral.

Estudiants.
Normalment es fan dins d'un Programes de pràctiques, a vegades amb beques, per estudiants als darrers anys de carrera o formació professional.
Erasmus pràctiques o el programa Faro són algunes de les oportunitats més habituals.

Recent titulats.
Existeixen Programes de pràctiques, a vegades amb beques, per a joves nou titulats. Eurodissea o les Argo són els programes més importants.

Pràctiques en institucions de la Unió Europea

Programa TLN Mobilicat:
Programa de pràctiques a l’estranger per a titulats universitaris i de FP inscrits a Garantia Juvenil. Enviament a través d’entitats locals.

3.4 Intercanvi de feina per allotjament i manutenció
També existeix la possibilitat de fer intercanvis de feina per allotjament i manutenció. On es dóna suport a particulars, famílies o organitzacions amb tasques definides prèviament com feina agrícola, reformes, cuidar infants, ensenyar idiomes, informar a turistes a hostals...
Les condicions són diferents i les posa l’usuari d’acollida segons el projecte.

WWOOF (a granges ecològiques) 
Helpx 
Workaway

Tornar amunt(4)

Turisme alternatiu

El turisme alternatiu ens proposa tot un seguit de recursos per a poder viatjar i conèixer el món d’una manera més sostenible a través de canals i mètodes alternatius als tradicionals fent servir xarxes d’intercanvi d’allotjament, transports compartits, rutes alternatives, etc.

Turisme Motxiller.
És una forma de viatjar independent, lliure i molt de moda en el món dels joves, sobretot a Estats Units, Canadà, Austràlia, etc.

Allotjament Internacional
Youth Hostel (Hostals juvenils) 
Intercanvi de cases www.homelink.org, www.homeexchange.com
Xarxes d’intercanvi hospitalari www.couchsurfing.com, www.bewelcome.org
Xarxes de voluntariat lliure (veure voluntariat)

Transport
Compartir cotxe
www.blablacar.com
www.compartir.org
www.hitchwiki.org/es

Font: NEXES INTERCULTURALS DE JOVES PER EUROPA

Anteriors SegüentsAssAcademicaGarantiaJuvenilAssMobilitatOficinaJoveServeiComarcalJoventut
Anteriors SegüentsDGJDiba
Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia Servei de Joventut Índex
© Índex - Servei de Joventut -Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia
C/ Pompeu Fabra, 34 - 08770 Sant Sadurní d'Anoia
Tel. 93 891 33 20 - 607 368 193 (Whatsapp)
index@santsadurni.cat