Plaça Ajuntament, 1. 08770 Sant Sadurní d'Anoia
Tel: +34 938 910 325 · Fax: +34 938 183 470
E-mail: ajuntament
Descripció de la proposta: Ocupar-se de forma constant i regular, de la neteja i seguretat viària del municipi.
Valoració: Forma part de la tasca de l'Ajuntament, i ja està previst fer algunes millores en aspectes de neteja i seguretat. Tanmateix, es pren nota de l'avís per incrementar-ne la cura.
CONSTRUIR UN NOU SKATEPARK PER AL COL·LECTIU USUARI DE SANT SADURNÍ (ES PROPOSA AL COSTAT DE LA PISTA DEL C. ALACANT)Descripció de la proposta: El col·lectiu de persones que practiquen skate està creixent, i Sant Sadurní no disposa de pistes en condicions i adequades (les que té estan obsoletes). Per això, caldria la construcció d'un skate park, i es proposa al costat de la pista que hi ha al carrer Alacant a sota del parc Lluís Companys.
Valoració: Tot i que el cost supera els 60.000 €, cal tenir present que ja està previst en el pressupost la construcció d’un skatepark.
ESTUDIAR LA VIABILITAT DE CREAR UN SERVEI D'AUTOBÚS PÚBLIC DES DE SANT SADURNÍ CAP A LA UNIVERSITAT AUTÒNOMA DE BARCELONA, JUNTAMENT AMB ALTRES MUNICIPIS DE L'ENTORNDescripció de la proposta: Seria molt interessant establir aquest servei perquè la comunicació amb Rodalies es molt dolenta, ja que només surt un tren cada hora a menys 10. Per aquests motius hi ha molts estudiants que han d'esperar una hora per agafar el tren de tornada, més els 45 minuts de trajecte. Ja que existeix un bus cap a la Universitat de Barcelona, també seria adequat disposar del mateix servei per a la UAB.
Valoració: No és competència municipal i no és una inversió. El transport interurbà és competència de la Generalitat. A més, per establir un nou servei cal una aportació anual en despesa corrent que no és una inversió i supera els 60.000 euros. De tota manera, des del Consell Comarcal s'està estudiant activar aquest servei específic per tal de connectar els diferents municipis de la comarca amb la UAB.
Enjardinar i adequar el Parc Lluís Companys i zones del voltantDescripció de la proposta: Gespa, sistemes de reg automàtics, … Habilitar-ho per a l'ús ciutadà. Acabar d'unir el poble amb el "Gat cendré" i la zona del "Pla Mestres". Sant Sadurní és un poble amb turisme, a causa principalment del cava, però millorant l'estètica, amb llocs on es pugui pasejar i on es trobin serveis dirigits al ciutadà, aquest turisme podria deixar també ingressos en altres llocs que no siguin les caves, i es pugui beneficiar tot el conjunt directament.
Valoració: Ja està previst fer-hi una pista de skate i un gimnàs a l'aire lliure. Més endavant es podria valorar si s'hi pot fer alguna cosa més, tot i que la proposta com a tal també supera els 60.000 euros.
Facilitar els mitjans per a fer possible el projecte d'horts escolars ("L'Hort de les escoles")Descripció de la proposta: Adequar un terreny per convertir-lo en un hort on alumnes de les diferents escoles de la vila puguin aprendre ciències naturals i horticultura, cultivant plantes en un hort, i autoconsumint els fruits. Aquest espai compartimentat entre les escoles, podria rebre l'ajut i el suport de pares i avis per transmetre coneixements i tècniques de cultiu ecològic i sostenible amb l'entorn. L'aprenentatge de competències del segle XXI ha de sortir de les parets de l'aula de l'escola i adquirir habilitats, experiències i coneixements no solament dels docents, sinó de tots aquells experts en cada competència. L'Hort de les escoles seria un exemple a seguir per adequar aquest nou model d'ensenyament, al mateix temps que es podria millorar un espai marginal en un entorn natural. L'escola Vedruna ja fa temps que vol iniciar aquest projecte, i les gestions fetes fins ara amb l'Ajuntament encara no s'han traduït en res concret. Cal donar l'oportunitat a aquestes iniciatives innovadores de baix cost econòmic, on flueixen moltes ganes i energies per part d'escolars, professorat, AMPA's i pares i mares. Existeixen diversos espais actualment viables per ubicar aquest hort, que disposen d'aigua per regar i que estan en terrenys municipals. El Departament de Medi Ambient de l'Ajuntament n'és coneixedor d'aquesta demanda.
Valoració: Està previst fer horts urbans a Can Mas de la Riera. S'incorpora la proposta, i es reservarà un espai per a horts escolars.
Dissenyar un parc d’oci alternatiu per a infants més grans (6-14 anys)Descripció de la proposta: Dissenyar un parc d'oci alternatiu per a nens i nenes més grans, que es podria fer a la Plaça que hi ha al carrer de les Flors (entre les cases, just per agafar les escales que porten al Castell de Can Ferrer). A Vilarnau hi ha una plaça al bloc 1, que té una àrea de joc per a infants més petits, i a l'últim bloc, hi ha una altra plaça amb elements també dirigits als més petits. Tenim el Centre Cívic a la Plaça Germans Segura Viudes, on es mouen un gran nombre de nois i noies entre 6 i 14 anys; per aquest motiu, es podria plantejar allà un parc, on actualment hi ha un "element destartalat" i poc aprofitat, i un tobogan amb una angulació que fa mal a l'esquena que hi baixes. A més, el sol hi toca tant que no es pot fer servir de la temperatura a què arriba. Com a idees, es podrien instal·lar elements alternatius: tirolina, saltador (foto adjunta), ponts de cordes, ..., i també un espai (idea extreta de Masquefa) amb jocs d'aigua (tubs, sortidors, anelles gegants, etc.), i que a l'estiu es podrien refrescar els nois i noies d'una manera lúdica i no supervisada. Seria un parc alternatiu i molt divertit sobretot a l'estiu, perquè els parcs en aquesta època no disposen d'ombra ni estan protegits del sol, i acaben esdevenint espais impracticables.
Valoració: Està previst i pactat amb els veïns de la Vilarnau treure tots els jocs d'un dels parcs i moure'ls a la plaça de davant del centre cívic. En aquest projecte, ja es preveuen jocs per a infants entre aquestes edats.
Millorar l'estat de les dutxes de la piscina municipalDescripció de la proposta: Canviar el terra i les parets de les dutxes de la piscina. S'adjunten fotos de l'estat actual.
Valoració: El Servei d'Esports, fa el manteniment, la neteja diària i desinfecció necessària de les dutxes esmentades. Els darrers elements que estaven deteriorats s’han resolt, i actualment ja es troben bon estat i no fa falta una actuació com la que es demana, més enllà del manteniment habitual.
Analitzar des de diferents perspectives l'estat de l'espai públic per valorar l'accessibilitat i la seguretat el tracte que ofereixen les carrers, voreres, places, bancs, comerços,…Descripció de la proposta: Millorar la seguretat dels carrers i places de Sant Sadurní, a través d'una exploració del terreny, disseny de propostes i execució d'aquestes.
Es tracta de redissenyar els camins el municipi per tal que sigui confortable per a tothom que viu i ve a Sant Sadurní. Suprimir les barreres arquitectòniques, donar seguretat tan a l'hora de travessar carrers, caminar de nit, reconèixer establiments amb tracte, l'estat i col·locació de bancs,… Sent coneixedors que actualment s'ha presentat un pla urbanístic on es detecten les barreres arquitectòniques existents, i també que s'ha realitzat una marxa exploratòria per a valorar la seguretat als carrers destinats a l'oci nocturn (dins el marc d'elaboració del protocol per combatre les agressions sexistes a les festes.
Metodologia:
Valoració: A més de ser excessivament genèrica, la valoració i l'anàlisi ja es va fer. Part d'aquestes actuacions s'inclouen dins el Pla de millora de l'enllumenat públic, o dins el Pla d'accessibilitat municipal. El cost total de les actuacions és superior a 2 milions d'euros, motiu pel qual s'aniran desenvolupant al llarg del temps.
Habilitar una zona d'esbarjo al camí del llacDescripció de la proposta: Zona d'esbarjo amb: un petit aparcament, una zona de descans, i un gimnàs a l'aire lliure. Situat al costat de l'entrada al camí del llac.
Valoració: Part del solar està contemplat com equipament viari amb una futura gran rotonda que connectarà amb el Polígon de can Ferrer II. Al costat d'aquest àmbit està programada l'actuació del pàrquing d'autocaravanes que contempla una zona de pícnic i descans.
Implementar un banc d'energia a Sant SadurníDescripció de la proposta: Enllaç de referència: http://bancdenergia.org/. El projecte tracta d'impulsar un banc d'energia local, iniciant una xarxa de suport veïnal per a prevenir casos de pobresa energètica i per la detecció del risc de vulnerabilitat de la ciutadania en l'àmbit energètic. La proposta és fer-ho a través de tallers lúdics de fabricació digital, d'apoderament energètic. Aquests tallers anirien dirigits per una banda a joves i adolescents de famílies en situació de dificultat econòmica i/o en situació de vulnerabilitat energètica, i per altra banda a la ciutadania en general interessada en l'estalvi i l'eficiència energètica i com a eina de prevenció per la vulnerabilitat energètica.
Valoració: És un servei del qual ja se n'està fent alguna cosa des dels Departaments de Medi Ambient i el d'Acció Social. Concretament, des de serveis socials i conjuntament amb medi ambient, s'estan realitzant visites a domicilis, a través d'un agent energètic, que fa la valoració de l'eficiència energètica de la llar i aconsella millores, s'han repartit kits d'eficiència (amb bombetes de baix consum, temporitzadors, cinta per les finestres,...) També es van fent xerrades per aprendre a llegir les factures i es faran tallers per aprendre a gestionar l'energia. Per més informació, adreçar-se a qualsevol dels dos Departaments.
Desenvolupar un projecte d'acompanyament de gent granDescripció de la proposta: Un servei dut a terme per una xarxa de voluntaris del mateix municipi (estudiants o gent a l'atur principalment) destinat a oferir un servei tan bàsic i necessari com és "acompanyar" a la població més vulnerable (avis principalment) resoldre petits tràmits del dia a dia que els familiars no poden cobrir (compres, farmàcia, anar al casal o a una activitat del poble) etc. Fer sentir moltes persones útils.
Valoració: És un servei, que està en funcionament. Més informació: projecte Acompanya'm.
Nota: S'ha respectat la redacció dels projectes presentats.