Obrir/tancar menú

Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia

Cerca al web
 ESP | ENG | FRA
Intervals de nuvolositat amb pluja escasa20ºC-7ºC
Segueix-nos al Facebook Segueix-nos al Youtube Segueix-nos al Twitter Segueix-nos a Instagram
Publicació 30.09.2015
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic
Compromís unànim del ple de l'Ajuntament amb els refugiats
ple municipal Sant Sadurní setembre 2015

Aquest dimarts es va celebrar el ple municipal ordinari de setembre de l’Ajuntament de Sant Sadurní, que recuperava el calendari de sessions després de la pausa de l’agost, amb l’absència per malaltia de la regidora d’ICV Mati Hernando.

El ple es va escurçar considerablement després de retirar diversos punts de l’ordre del dia, entre els quals el debat de la dissolució dels patronats municipals. A la primera part del ple es va aprovar la revisió anual del padró municipal d’habitants; a data 1 de gener de 2015 es registra una població a Sant Sadurní de 12.690 habitants, dels quals 6.235 són homes i 6.455 dones. També es va acordar nomenar el regidor de Medi Ambient, Via Pública i Mobilitat, Toni Sisternas, com a representant de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat.

En aquesta primera part, també es va exposar l’aprovació del compte general 2014, acord que va comptar amb el vot favorable de tots els grups, a excepció del PP i la CUP, que es va abstenir.

L’aprovació de la nova ordenança fiscal que regula els preus de les escoles bressol municipal, que incorpora algunes petites millores en el servei i major flexibilitat d’horaris i condicions per als pares, va comptar amb el recolzament de tots els grups municipals.

Mocions

Després d’uns punts majoritàriament de tràmit, el ple va endinsar-se en una fase intensa amb diverses mocions dels grups municipals

El PSC va ser el primer en exposar, en aquest cas una moció que sol.licita una millora del cementiri i el seu entorn, per tal de netejar i minimitzar l’impacte que genera l’estacionament de vehicles de gran tonatge a la zona. La proposta, que tota l’oposició va recolzar, es va desestimar amb el vot contrari dels dos grups del govern, ERC i CiU. El regidor de Via Pública, Toni Sisternas, i el de Governació, Xavier Rojo, van assenyalar que ja s’estan realitzant accions a la zona i que es farà una actuació de xoc per donar solució a situacions puntuals d’incivisme i brutícia. També es va recordar que el pla general delimita com a zones d’aparcament de camions l’espai que llinda amb el cementiri el polígon de Can Ferrer del Mas.

Una sessió extraordinària del Consell Municipal de Cooperació va donar la possibilitat que tots els grups consensuessin una moció de suport a l’acollida de refugiats per la guerra de Síria. La regidora de Cooperació, Montse Medall, va agrair la predisposició dels partits i dels membres del Consell i va subratllar que la moció era valenta i molt ambiciosa en relació als objectius i compromisos. En aquest sentit, també es va informar que al voltant de 1.200 refugiats arribaran a Catalunya el mes de novembre, dels qual la meitat s’instal.laran a Barcelona i l’altra meitat seran acollits per la resta del territori. Des de l’Ajuntament es posarà en marxa, mitjançant el web municipal, una borsa per a coordinar els recursos i suport que els veïns vulguin posar a disposició dels refugiats. Amb tot, la CUP va plantejar certes reserves en algun punt del text i va reivindicar els mateixos drets per als refugiats i els immigrants que arriben al país.

Per la seva banda, el Partit Popular va posar sobre la taula la proposta d’’habilitar al municipi un espai per a autocaravanes, una iniciativa per a fomentar un nou turisme en clar creixement i que ja havia presentat el portaveu Carles Jiménez mesos abans. Recollint alguns comentaris plantejats llavors i les esmenes proposades per alguns grups en el ple de dimarts en relació a la necessitat de realitzar un estudi per definir la millor ubicació i la seva viabilitat, la moció va rebre llum verd amb el recolzament de totes les formacions i l’única abstenció de ICV.

També de forma unànime es va aprovar la moció de CiU en suport als afectats de talidomida, per tal que les víctimes dels efectes nocius d’aquest fàrmac puguin exercir els seus drets davant la justícia.

Tot i que des del govern es va comminar a Iniciativa a formular la petició d’arranjament i millora dels ponts del Gat Cendrer i el barri Vilarnau com un prec, tot el plenari també va estar d’acord en la proposta de pujar les baranes i augmentar les mesures de seguretat d’aquests dos passos elevats i reparar les parts més deteriorades.

Municipalització del Casal d’Estiu

El moment més intens d’aquest plenari va ser quan la CUP va presentar una moció per la municipalització del Casal d’Estiu per tal de millorar la gestió i garantir la qualitat del servei. El grup va reclamar que el servei es realitzi des de l’Ajuntament i no s’externalitzi a una empresa privada. Però el punt de major controvèrsia va ser quan es va fer pública una carta signada pel col.lectiu de monitors en què es posaven de manifest suposades situacions irregulars i de manca de recursos per part de l’empresa que gestiona el Casal. Des del govern es va posar èmfasi en què es desconeixia el contingut d’aquesta carta i les queixes que plantejaven els monitors, i van anunciar que es mantindrà una reunió amb l’empresa i es farà seguiment del cas. També es va sol.licitar retirar la moció fins a disposar de més informació i valorar posteriorment la proposta de municipalització, una invitació que la CUP va refusar. Els dos grups del govern van votar-hi en contra, mentre que el PSC i el PP s’hi van abstenir i ICV va donar suport a la proposta de la CUP.

Tampoc la CUP va tirar endavant la moció en què s’instava a l’Ajuntament a no cedir el balcó per a la coronació de la reina del cava, un acte que la formació considera que perpetua el patriarcat i que denigra la figura de la dona. Tots els grups a excepció d’Iniciativa, que es va aliniar amb l’esperit de la moció, van votar-hi en contra, reconeixent la promoció i projecció de Sant Sadurní que ofereix aquest tipus d’actes, organitzats per una entitat privada com és la Confraria del Cava, tot i que van admetre que seria positiu renovar i buscar noves fórmules de promoció.

Sí que va obtenir el suport majoritari la tercera de les propostes de la CUP, que reclamava el suport a l’associació Askapena, organització que promou la internacionalització del conflicte basc i la defensa de l’independentisme. CiU i ERC van aprovar la proposta, mentre el PSC i el PP van votar en sentit contrari i ICV es va abstenir al.legant que no tenia posició definida en relació a aquesta qüestió.

En darrera instància, tots els grups es van posar ràpidament d’acord en la moció d’ICV per iniciar un procés i la creació d’una comissió de treball per modificar i modernitzar el Reglament Orgànic Municipal (ROM), que obri nous espais per a la relació de l’Administració amb els veïns i potencii la participació ciutadana.

En un breu apartat de precs i preguntes, el Partit Popular va sol.licitar que es reubiquin diverses places d’aparcament perdudes al carrer València amb motiu de la revisió dels passos de vianants, així com la retirada de la pancarta que l’Assemblea Nacional Catalana havia penjat a la façana de l’Ajuntament durant aquestes setmanes, amb motiu de les eleccions del passat 27-S.

El govern va respondre a algunes de les qüestions plantejades pel PSC en plens anteriors, informant l’alcaldessa que la consulta al voltant del futur de l’edifici de les antigues escoles de la Plaça nova es podria concretar l’any vinent. També la formació socialista va assenyalar el retard en la instal.lació de la nova senyalització turística, la revisió dels escocells o sobre la reunió amb Mercadona per conèixer més detalls sobre els plans que l’empresa té en relació amb el centre logístic.

El ple va posar punt i final pocs minuts després de les onze de la nit.

Pujar al principi de la pàgina