macabeu parellada

Amb Pedro Campos Osuna, enòleg i Rosa Ma. Prat i Balaguer, mestra jubilada i escriptora.

El biòleg i divulgador científic vilafranquí, Jaume Baltà Moner, presentarà el llibre "Macabeu, parellada i xarel·lo. El secret d´una terra" (Heretat Baltà de Cela, 2022), una novel·la històrica ambientada al segle XIX que narra el procés d´implantació al Penedès de l´elaboració dels vins escumosos.

Fins ara, la producció bibliogràfica de Jaume Baltà havia tingut dos vessants: els estudis científics publicats en revistes especialitzades i els treballs de divulgació sobre els pioners de la ciència i la tècnica al Penedès amb títols com ara El metge Fèlix Janer Bertran i la Catalunya del segle XIX i de Personatges de la ciència i la tecnologia al Penedès, segles XVII-XXI.

En el cas de "Macabeu, parellada i xarel·lo" Baltà continua amb la seva tasca de divulgar la paraula i l´obra dels personatges més destacats de la història de la ciència i la tècnica al Penedès –en aquest cas, posant el focus en els orígens de la indústria del cava-, però, aquesta vegada, per fer-ho es val de la ficció literària amb l´objectiu de fer viure al lector tot aquest llarg, atzarós i complex procés que va marcar el naixement de l´elaboració del cava al Penedès. I tot això, Baltà ho aconsegueix a partir dels diàlegs que mantenen diversos membres de la família Raventós Codorniu –principalment, Josep Raventós i Fatjó- amb els representants de les forces vives de Sant Sadurní al llarg d´un període que abraça des de 1814 –data que marca el final de la Guerra del Francès- fins al 1885, moment de la mort de Josep Raventós.