La pujada de les temperatures i les útimes pluges han afavorit l'avançament de la temporada de mosquits augmentant-ne la seva presència i proliferació, un efecte, a més, aguditzat pels efectes del canvi climàtic. Ara, quan se’n comencen a detectar més, des del Servei de Salut de l’Ajuntament es vol recordar una sèrie de mesures per evitar-ne la proliferació.
El mosquit tigre (Aedes albopictus) és un insecte que causa problemes diferents als que provoquen els mosquits tradicionals, ja que les seves larves es desenvolupen en aigües que estan en petits recipients, dins dels habitatges, i això en dificulta el seu control. A més, es diferencia de la resta de mosquits perquè pica de dia i sovint resulta imperceptible, de manera que la ciutadania s’adona de la seva presència un cop ja està ple de picades.
Com ho puc prevenir?
L’Ajuntament ha endegat una tasca preventiva en els edificis municipals i altres espais públics de la vila, a la vegada que demana la plena implicació de la ciutadania per eliminar les petites acumulacions d’aigua, que són l’hàbitat natural dels ous i les larves.
Entre altres coses, el Servei de Salut recomana tenir cura i netejar els recipients abandonats als jardins o patis, fer córrer l’aigua un cop per setmana als desguassos de patis o piscines, substituir setmanalment l’aigua de les plantes exteriors, buidar abans de desar objectes d’ús habitual com la regadora, drenar els forats dels arbres, no mantenir les safates i altres elements de jardineria amb aigua, guardar de cap per avall els testos, inspeccionar periòdicament els sistemes de drenatge de les teulades, no usar bidons o mantenir-los sempre tapats, avisar de la presència d’estructures rurals de gestió de l’aigua, no buidar les piscines i tractar l’aigua tot l’any, buidar els plats de sota dels testos o posar aigua neta als abeuradors dels animals cada set dies
Què cal fer en cas de picades?
Com a recomanacions per evitar les picades, l’Ajuntament suggereix la instal•lació de teles mosquiteres i també portar roba de màniga llarga i mitjons quan es pugui o es transiti per llocs amb risc de picades.
Per curar-les, es recomana rentar i desinfectar bé la zona de la picada i si persisteixen les molèsties, cal consultar al metge. En cas d’utilitzar algun repel•lent, només s’ha de fer servir a l’exterior i durant el temps necessari, a més de complir estrictament les instruccions d’ús.
En cas de dubte, us podeu adreçar al servei de salut municipal, al cr. Hospital 11, telèfon 93 891 30 29 i salut@santsadurni.cat, de de dilluns a divendres de 9.00h a 13.00h i de 16.00h a 19.00h.
En aquest enllaç podeu obtenir més informació, com ara punts de cria, informació sobre falsos mosquits tigre, etc.
Col·laboració ciutadana per mitjà del mòbil
El Centre Superior d’Investigacions Científiques de Catalunya (CSIC) ha anunciat que està estudiant la dispersió d’aquest insecte a Catalunya i ha demanat la col·laboració dels ciutadans per fer-lo com més exhaustiu millor.
Per fer-ho, s’ha desenvolupat una aplicació –Tigatrapp, només disponible pera a Android– que permet als usuaris de telèfons intel·ligents indicar al CSIC on s’ha detectat aquesta espècie invasora originària del sud-est asiàtic, que es va veure per primer cop al nostre país el 2004.
L’objectiu d’aquest projecte de ciència ciutadana és crear, amb les dades recollides, el primer mapa web del mosquit tigre a Catalunya. L’aplicació forma part de la campanya Atrapa el tigre!, un projecte pilot impulsat pel Centre d’Estudis Avançats de Blanes, que inicialment havia d’involucrar només els estudiants de primària de més de 200 escoles de Girona. Ara, la participació s’ha obert a tot Catalunya, però qui hi vulgui participar ho ha de demanar a info