L'Alcalde de Sant Sadurní, Josep Maria Ribas, assistirà a la Presentació del Comitè d'Ètica de Serveis Socials de l'Alt Penedès

El proper divendres 2 de març es presentarà a l´edifici de l´Enològica (c/ Amàlia Soler, 29) el Comitè d´Ètica de Serveis Socials de l´Alt Penedès.

La posta en marxa d´aquest espai de reflexió s´inicia l´any 2016 quan els caps de Serveis Socials del Consell Comarcal de l´Alt Penedès i de l´Ajuntament de Vilafranca demanen voluntaris/es entre els seus equips tècnics per  iniciar un grup de reflexió ètica i s´engeguen les primeres reunions per parlar i concretar la tasca a emprendre.

Es demana assessorament d´una experta en ètica i es miren i s´aprèn d´altres experiències. Es segueixen les directrius marcades pel Comitè d´Ètica de Serveis Socials de Catalunya. Les persones integrants del grup es formen en ètica atès que és un dels requisits per a formar part d´un comitè d´Ètica.

S´inscriu el Comitè al registre de la Generalitat de Catalunya i es marca un pla de treball pel 2017-2018 amb l´objectiu d´implementar l´ERESS (Espai de Reflexió Ètica en Serveis Socials) en l´àmbit de Serveis Socials a la comarca de l‘Alt Penedès.

El Comitè d´Ètica està integrat per 3 professionals dels Serveis Socials de l´Ajuntament, i 5 professionals de Serveis Socials de l´Alt Penedès. És interdisciplinar amb especialitats com educació social, treball social, psicologia, pedagogia amb professionals d´equips famílies, dependència, gent gran, EAIA...

La finalitat del Comitè d´Ètica pretén dotar d´una eina consultiva propera i fàcilment accessible davant casos o situacions que generin conflicte entre les persones que participen en els serveis socials (professionals, destinataris del servei i organitzacions); promoure la sensibilització i la formació en valors ètics a les organitzacions; fomentar i difondre bones pràctiques professionals i organitzatives en els serveis socials mitjançant l´elaboració de protocols, criteris i recomanacions; i col·laborar en l´educació sobre l´ètica en l´ús dels serveis públics per part de la població, i difondre entre la ciutadania la idea de la necessitat de fer un ús responsable dels serveis socials.

La presentació s´iniciarà a les 10h amb la benvinguda a càrrec de Ramon Zaballa, tinent d´alcalde de l´Àrea de Serveis a les Persones i Promoció Social de l´Ajuntament de Vilafranca i de Jordi Bosch, president de l´Àrea d´Atenció a les Persones del Consell Comarcal de l´Alt Penedès. Tot seguit es presentarà el Comitè d´Ètica a càrrec de diversos integrants dels equips de Serveis Socials de l´Ajuntament de Vilafranca i del Consell Comarcal de l´Alt Penedès. A continuació hi haurà la ponència a càrrec d´Ester Busquets, professora d´Ètica a la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar de la UVic-UCC, amb el títol “La importància de la reflexió ètica en els serveis a les persones”.