Publicació 29.07.2020
ple 1
En unes setmanes està previst que comencin unes obres a la Casa dels Avis, amb 450 mil euros de pressupost, per millorar l'accessibilitat i reforçar la seguretat sanitària

Aquest dimarts es va celebrar el ple corporatiu ordinari de juliol, abans de la pausa de l’estiu, que va servir, entre d’altres, per aprovar diverses modificacions de crèdit que serviran per a destinar inversions de millora a la Casa dels Avis i a d’altres serveis i instal·lacions municipals.

La sessió va comptar amb l’absència per motius de salut de la portaveu de la CUP, Arantxa Fernández.

A l’inici, el regidor d’Hisenda, Carles Del Amor, va llegir una Declaració institucional en què es reclama al govern de l’Estat que els Ajuntaments puguin fer ús dels romanents de tresoreria i superàvits per fer front als efectes de la crisi de la COVID-19.


Modificacions de crèdit

El plenari va aprovar amb el vot favorable del govern (ERC i Junts), el PSC i les abstencions de la CUP, Sant Sadurní en Comú i el PP, un crèdit extraordinari de 450 mil euros per impulsar una reforma a les instal·lacions de la residència municipal de la gent gran, que permetrà reordenar alguns espais, millorar el sistema de prevenció d’incendis i minimitzar els riscos de contagis i transmissions, amb nous circuits independents d’entrades i sortides dels treballadors de la Casa dels Avis i millor aïllament de les zones dels residents.

Els grups de l’oposició van reconèixer la necessitat d’aquesta actuació per millorar l’equipament i reforçar la seguretat sanitària, però van queixar-se de la manca d’informació i la precipitació. Des del govern es va respondre que el punt del ple servia per fer l’assignació pressupostària, que els serveis tècnics municipals estan supervisant el projecte i que en les properes setmanes s’obirà el debat amb la resta de grups.

La sessió també va donar llum verda, amb les úniques abstencions de la CUP i En Comú, a una altra destacada modificació de crèdit de 465.000 euros, que es destinarà a diverses inversions a les instal·lacions i serveis municipals, com equips informàtics, maquinària, nous instruments per l’escola de música municipal, o mobiliari, entre d’altres. Una de les partides més destacades, de 161.000 euros, tal i com va explicar el regidor d’Hisenda, és transfereix al Consell Comarcal a mode de bestreta pel projecte museogràfic del CIC Fassina inclòs en una subvenció de fons europeus FEDER, i que després recuperarà de nou l’Ajuntament.

Alguns grups van lamentar la manca de planificació i previsió del govern, que obliga a introduir una important modificació en el pressupost municipal, més enllà de le necessitats i canvis que ha provocat la crisi de la COVID-19.

Cavatast 2020

El consistori va aprovar amb majoria de vots favorables i l’únic vot contrari de la CUP, la modificació de l’ordenança reguladora dels preus del serveis de Turisme, i en concret en relació al Cavatast. 

La mostra de caves i gastronomia introduirà un nou preu d’activitat anticipant-se a les modificacions que s’hauran d’implementar en el format de la propera edició per tal d’adaptar-se al context actual, amb la voluntat de preservar les mesures de seguretat sanitàries.

Promoció d’habitatge de lloguer social

Després d’aprovar per unanimitat la ratificació dels llocs de treball de l’Ajuntament, tots els grups també van acompanyar favorablement el conveni entre l’Ajuntament, l’Agència Catalana de l’Habitatge i l’Institut Català del Sòl (INCASOL), per a la cessió d’uns terrenys municipals a l’Avinguda Francesc Macià, al costat del CAP, per a la promoció d’un immoble amb 32 habitatges que es destinaran a lloguer assequible. El regidor d’Habitatge, Xavier Rodríguez, va assenyalar que l’objectiu és respondre a la demanda d’habitatge existent al municipi, amb una construcció de pisos de lloguer social que s’adreçaran especialment als joves i al col·lectiu de gent gran. També va posar en valor la clàusula de reversió, per tal d’assegurar que la promoció es destinarà exclusivament al règim de lloguer. En aquests moments l’Ajuntament ha iniciat els tràmits i treballs previs i l’acord estableix que el termini per a la construcció per part d’INCASOL és de tres anys des que es subscrigui l’acta de cessió dels terrenys.

Pocs minuts després també el ple acordava la constitució de la Taula d’Habitatge, òrgan consultiu per abordar les qüestions en aquesta matèria. 

També en aquesta part del ple es van resoldre altres qüestions de tràmit, com una modificació puntual del POUM o l’aprovació de la modificació del plec de prescripcions tècniques per a la contractació del servei de neteja. 

Abans del torn de mocions i precs i preguntes, es va donar compte dels decrets d’alcaldia i acords de la Junta de Govern, i en detall, del contracte per a la cessió dels drets de superfície d’una de les finques de l’Ateneu Agrícola, que permetrà a l’Ajuntament tenir la titularitat durant 51 anys del pavelló, la pista exterior i l’aparcament. Amb aquesta cessió l’Ajuntament abordarà properament dues importants fases de remodelació – la primera compta amb una subvenció de la Diputació de 550.000 euros - que serviran per rehabilitar la teulada i estructura del pavelló i, posteriorment, també condicionar-lo amb totes les mesures per tal que s’hi puguin celebrar activitats de caire cultural o social, entre d’altres.

En Comú, la CUP i el PSC van expressar les seves queixes per la manca de debat del govern amb l’oposició a l’hora de impulsar aquesta projecte. Des de l’equip de govern es va apuntar que s’havia descartat destinar la subvenció a la construcció de la pista polivalent a la zona Esportiva, com estava previst inicialment, per raons econòmiques, i que calia accelerar els tràmits perquè la primera fase de l’obra de l’Ateneu ha de finalitzar aquest mateix any.

Abans de les mocions, a consulta de la regidora del PSC, Cristina De la Cruz, el govern va informar que la regidoria de Cultura té diversos acords de contractació d’espectacles per les Fires i Festes, però que s’està a l’expectativa de com evolucioni la situació sanitària per descartar o no la celebració d’algunes activitats.


Moció de la CUP

La CUP va rebre el suport unànime dels grups d’ERC, Junts per Sant Sadurní i En Comú – El PP es va retirar del ple i el PSC es va abstenir de participar en el debat - a la moció presentada pel regidor Jordi Pujol en suport al jove vilafranquí Adrià Sas, acusat de diversos delictes en el marc de les protestes davant el Parlament de Catalunya l’any 2018, en el primer aniversari de l’1 d’Octubre.


Precs i preguntes

A l’apartat de precs i preguntes, la CUP va sol·licitar més informació sobre l’acord aprovat a l’anterior mandat per la col·locació d’unes plaques en memòria de les víctimes sadurninenques del nazisme. Va demanar major interès al govern en la convocatòria dels consells sectorials de participació, també que les properes experiències d’autocinema es programin amb cinema en català, i va consultar per la informació sol·licitada pel Síndic de Greuges en relació a la segregació escolar. 

En aquest darrer asumpte, el regidor d’Educació, Toni Romeu, va recordar que s’han acordat i impulsat diverses mesures que no podran donar resultats fins l’inici del curs vinent, i que les dades de l’Informe no recullen la situació actual i canvis que s’estan incorporant.

També el PSC va fer menció a la proposta sobre les plaques d’homenatge a les víctimes dels camps de concentració, per les converses de l’Ajuntament amb El Centre i també en relació a les demandes de pagament de les subvencions pendents de les escoles bressol per part de la Generalitat. 

Abans de concloure el ple, que es va prolongar una mica menys de 3 hores, el govern va assegurar que prenia nota d’aquestes peticions del grup socialista, i en relació a la possible remodelació del teatre d’El Centre, l'alcalde Josep Maria Ribas va apuntar que la solució legal acordada amb l’Ateneu, a través de la cessió, podria ser el primer pas per explorar quines opcions es poden estudiar amb l’entitat.

Fins al mes de setembre no es reprendrà el calendari de plens, a excepció que es convoqui una sessió extraordinària.

Podeu escoltar aquí l'àudio del Ple, emès en directe per Ràdio sant Sadurní, 107.2 FM

ple 2