Publicació 03.03.2021
Malgrat l'increment del vandalisme a l'Hort de les Escoles i altres indrets de la vila, moltes persones voluntàries treballen incansablement per mantenir els entorns naturals

estimem la natura web

Aprofitant que aquest mes de març ha estat el Dia Mundial de la Natura i de la vida silvestre el servei de Medi Ambient i Sostenibilitat de l'Ajuntament, juntament amb entitats com l'ADF Sant Sadurní i El Camí del Riu han aprofitat per reivindicar el valor dels espais naturals i recordar la necessitat de tenir cura de l'entorn natural, que és un bé comú.

Jordi Gual, Tècnic de Sostenibilitat de l'Ajuntament, en representació de la regidoria, encapçalada per Carles del Amor; Xavi Xortó, responsable de l'ADF Sant Sadurní i Lluc Vidal, responsable de la brigada de manteniment del Camí del Riu, treballen diàriament per tal que l'entorn del municipi estigui en condicions i que la Natura tingui el tracte que es mereix i ens continuï aportant tot allò que ens ofereix: salut, oci i benestar. És per això que demanen un major compromís i proposen a la ciutadania treballar plegats per mantenir i embellir el nostre territori i el Medi Natural, que és la casa de totes i tots.

Projectes com el de Custòdia del Territori, el Bosc i l'Hort de les escoles, que ha rebut diversos premis; o el Camí del Riu són alguns exemples de treball per a l'educació ambiental, que a banda de vetllar pel territori tenen per objectiu la sensibilització de la ciutadania en aquest sentit.

Actes vandàlics

Darrerament s'han incrementat els actes vandàlics en alguns entorns de Sant Sadurní, com Can Mas de la Riera, on algunes persones aprofiten per anar a fer voltes i derrapades en cotxe; el Bosc i L'Hort de les escoles, on es trenca constantment les tanques de protecció i el material -han robat una corda i trencat estaques d'un tancament perimetral, han esbotzat la porta de la caseta del magatzem i arrencat una lona cartell de sensibilització-; o la miranda d'Espiells i altres espais de passeig i convivència, que pateixen continus desperfectes i fins i tot robatoris de material. 

I malgrat tot, des de l'Ajuntament amb el suport de moltes persones i entitats es continua treballant diàriament per mantenir aquestes zones cuidades i en bon estat.

El Bosc i l'Hort de les Escoles

Actualment el projecte El Bosc i l'Hort de les Escoles, que es basa en l'hort com a eina educativa, compta amb la participació activa de l'AMPA Vedruna Sant Sadurní, l'ADF, ADEMA i la Federació ADF Penedès Garraf, així com de les escoles Vedruna, Intermunicipal, Sant Josep i de forma puntual l'escola Jacint Verdaguer. Cada centre té uns dies establerts per tal que l'alumnat hi pugui treballar.

Els diumenges també hi treballa un grup de 9 persones que duen a terme treballs en benefici de la comunitat en contraprestació del pagament d'algun tipus de sanció i a partir d'aquest mes de març i durant 3 mesos també hi prendran part 2 alumnes en pràctiques de l'Institut Pla del Bosc de Canyelles que realitzaran treballs forestals durant tres dies a la setmana.

L'hort, que també disposa d'un circuit sensorial per als més menuts construït pels mateixos voluntaris, es converteix així en una eina aglutinadora i en una iniciativa inclusiva i transversal que pot ser el mirall per a molts altres projectes comunitaris.

El camí del Riu

La brigada de manteniment del Camí del riu treballa per mantenir transitable tot el recorregut, també participant en projectes d'inclusió social. Aquesta setmana s'ha incorporat a la brigada una noia en pràctiques.

Malgrat tot, a causa de les pluges abundants de l'any 2019 alguns trams del Camí del Riu van quedar afectats per caigudes d'arbres i esllavissades, fet que en dificulta el pas en algun sector i en algun punt concret no s'hi pot transitar. Els municipis responsables del projecte treballen per aconseguir els recursos necessaris per restaurar aquests trams i es demana s'hi transiti amb la màxima precaució.

Imatges al Flickr de l'Ajuntament