Publicació 16.11.2021
ninxols
El ple municipal va adherir-se per unanimitat a una moció per al reconeixement públic d'aquestes pèrdues durant l'embaràs o poc després del naixement

El ple municipal de l'Ajuntament de Sant Sadurní va adherir-se de manera unànime a una moció presentada per ERC en el ple municipal del mes d'octubre, per al reconeixement de les morts perinatals, gestacionals i neonatals.

L'acord estableix que se celebrarà una cerimònia anual de record, en el marc del Dia Mundial de la mort gestacional i neonatal, el 15 d'octubre, així com donar suport a les associacions i acompanyament i confort als progenitors.

També es va consensuar la creació d'un espai físic al cementiri municipal de suport i record,  per als progenitors i les famílies que es trobin en aquestes situacions.

La pèrdua perinatal, gestacional o neonatal és una realitat encara sovint molt invisibilitzada socialment i que pateixen moltes famílies en silenci. Segons les dades, l’any 2019 van morir 157 menors d’un any, dels quals 34 abans de les primeres 24h i 96 entre el dia 1 i els 28 dies.

Es considera mort gestacional, perinatal i neonatal les pèrdues que es donen durant l’embaràs o en el moment al voltant del naixement. És a dir, pèrdues durant la gestació, ja sigui en les primeres setmanes d’embaràs, o en gestacions a partir de les 28 setmanes (considerades morts fetals tardanes), durant el naixement, o les morts dels nounats fins als 28 dies de vida.