40 anys de respostes al VIH
40 anys SIDA
L'Ajuntament commemora aquest dia il·luminant de vermell l'Ajuntament

Des de l'any 1987, cada 1 de desembre es commemora el Dia Mundial de la Sida. Per donar suport a les persones que viuen amb el VIH i a les que estan afectades pel virus, i també per recordar les persones que han mort per malalties relacionades amb la sida i per no oblidar que hem de continuar actius, sense treva, en la resposta enfront del VIH.

Aquest any 2021 fa quaranta anys del primer cas diagnosticat de sida a Catalunya. Actualment hi ha unes 33.000 persones que viuen amb el VIH al nostre país. Una vegada més, volem reafirmar que la salut interrelaciona estretament amb altres qüestions fonamentals, com les desigualtats, els drets humans, la igualtat de gènere, la protecció social i l'economia.

Per aquest motiu divendres 1 de desembre Sant Sadurní d'Anoia commemora aquest dia il·luminant de vermell l'Ajuntament.

Al llarg de l'any es realitzen als instituts tallers de prevenció envers les malalties sexuals i  els riscos associats dirigits a l'alumnat de 3r. i 4t. d'ESO.

Des de 1981 en què es van diagnosticar els primers casos de sida fins a l'actualitat, més de 40 milions de persones han mort a causa de la infecció pel VIH. Gairebé 37 milions de persones viuen a tot el món amb el VIH i 2 milions de persones s'infecten cada any, la majoria de les quals resideixen en països de renda baixa, especialment a l'Àfrica subsahariana. El mecanisme principal de transmissió del virus han estat les relacions sexuals no protegides.

La via més probable de transmissió ha estat, en primer lloc, les relacions sexuals entre homes que tenen sexe amb altres homes (66%), seguida dels homes heterosexuals (16%), de les dones heterosexuals (8%) i dels usuaris de drogues per via parenteral (2%).

A falta d'un tractament curatiu l'ús del preservatiu, tant masculí com femení continua essent el mètode més eficaç per evitar-ne la transmissió sexual. A Catalunya encara hi ha nombroses persones que desconeixen que poden estar infectades pel VIH i per tant poden trasmetre la malaltia, davant d'això ens resta sobre tot informar per a la prevenció de la malaltia.

Manifest 2021