Publicació 09.05.2022
Té per objectiu recollir, estudiar i prioritzar les idees que es generin i decidir a quines es destinarà el pressupost de 15.000 euros

Consell Juvenil per la sostenibilitat constitució 2

Sant Sadurní compta des de fa uns dies amb un Consell Juvenil per la Sostenibilitat.

El passat 28 d'abril vint-i-vuit nois i noies de 4rt de primària a 4rt d'Eso de totes les escoles i instituts del municipi van constituir-se com a Consell Juvenil per la Sostenibilitat, una iniciativa del servei de Medi Ambient de l'Ajuntament amb el suport de l'empresa Eidos, que guiarà aquest genuí concurs d'idees o procés participatiu.

El consell té per objectiu reflexionar conjuntament sobre la sostenibilitat a Sant Sadurní i recollir, estudiar i prioritzar les idees que sorgeixin i decidir a quines es destinarà un pressupost de 15.000 euros del pressupost municipal.

En els darrers anys l'Ajuntament ha dut a terme accions per promoure la sostenibilitat amb la implicació d'escoles i instituts. El regidor, Carles del Amor, ja va anunciar la voluntat de constituir el Consell en una de les accions que l'alumnat va dur a terme en una concentració de Friday's for Future l'any 2019, però com va explicar, el procés per crear-lo té molts estadis. Primeres reflexions i metodologia

En aquesta primera sessió es va presentar els representants de cada centre, els quals ja venien amb idees sobre el concepte de Sostenibilitat que havien treballat amb els companys i companyes dels centres com que "Tot el que fem té conseqüències"; "cal tenir una mirada de futur"; "hem de cuidar el nostre món com un fill"; "hem de fer d'aquest món un món millor"; "no abusar de la natura"; "no contaminar"; "reciclar"; "trobar l'equilibri entre nosaltres i la Natura" i "pensar en les generacions futures".

El regidor, Carles del Amor, va iniciar la sessió dient-los que "Avui és un dia molt important per posar el valor la importància al Medi Ambient, pensant en les generacions futures i donant veu als joves, claus pel canvi. És rellevant que puguin veure com s'elabora un pressupost i què es pot fer i què no amb els recursos, a banda que incorporin nous conceptes i eines de treball col·laboratiu".

La representant de l'empresa Eidos, Laura Giménez, va posar les bases del treball que faran conjuntament i va explicar la metodologia i el calendari i els va animar a començar a "fer bullir l'olla" des d'aquell mateix moment.

El Tècnic de Medi Ambient, Jordi Gual, també els va aportar informació sobre com treballar les idees en funció del pressupost de què disposen, a banda de fer-los una reflexió ambiental sobre quin món volem deixar a les generacions futures: "Us proposo aportar petits grans de sorra per omplir el got plegats; s'ha de pensar a escala local, amb propostes possibles i realitzables, sobre millores en la gestió de residus, mobiliari com les fonts, energia o mobilitat, per exemple".

El calendari s'allargarà fins al primer trimestre del curs vinent, moment en què es recollirà i prioritzarà les propostes per passar a la fase d'execució. Les propostes seran valorades pel servei de Medi Ambient, que descartarà les inviables o no pertinents.

La sessió va acabar amb una pluja d'idees dels participants per emportar-se-les cap als respectius centres i treballar-les conjuntament com a primera fase del procés.

Podeu veure més imatges al Flickr de l'Ajuntament