L'ENVELAT

Diumenge 29 de juliol de 1990.

Els habitants de Sant Joan de Mediona es llevaven lentament després de la primera nit de la Festa Major. La Clara, l’Enric, en Jofre, en Manel i la Roser feia un mes que havien acabat els exàmens finals de l’institut i tenien ganes de gaudir de l’estiu en aquell petit racó de l’Alt Penedès. Es trobaven organitzant tots els preparatius per fer la gimcana infantil quan l’Anselm, el pare d’en Manel i propietari del Casal Medionenc, va aparèixer exaltat amb una notícia que aturaria tot el poble: havien robat el Retaule de Sant Joan de Conilles, l’obra d’art religiosa que donava fama i grans ingressos a Mediona.

Davant del desastre, les autoritats i l’Ajuntament van decidir anul·lar tots els actes de la Festa Major fins a nou avís; quedant-se sense futbol, havaneres, concerts, espectacles i fins i tot anul·lant el ball de l’Envelat. Només els va quedar el sopar de germanor. El grup d’amics, indignats pel ritme que portaven les investigacions policials, van decidir intentar resoldre el crim per la seva pròpia mà.

L’Envelat recull els llocs vitals per la vida a Sant Joan de Mediona i la nostàlgia d’un passat no viscut.

JULIA GUMA

Júlia Gumà Martí (Sant Sadurní d’Anoia, 1998). Graduada en Estudis Literaris, ara treballa en el món del llibre dins d’una editorial i, a estonetes, també es vesteix d’autora i es posa a escriure. Es considera una Sadurninenca amb sang de Mediona, i per això, ha recollit la nostàlgia d’un passat no viscut en aquell petit racó de l’Alt Penedès a L’Envelat, el seu projecte final de màster.