Publicació 21.01.2023
La tčcnica de Mediació de l'Ajuntament, Ester Martí Cabestany, ha estat guardonada en els premis ADR a les millors recerques sobre altres mitjans de resolució de conflictes

mediacio 2 ester marti retallada

El 21 de gener, Dia Europeu de la Mediació, s’ha convertit en una tradició consolidada i en una cita anual emblemàtica per a tota la comunitat mediadora de Catalunya. Cada any, el Departament de Justícia, Drets i Memòria i una diversitat d’institucions i entitats col·laboradores, així com de professionals de la mediació d’arreu del país, ofereixen un extens programa d’actes amb motiu d’aquesta diada que es commemora a tot Europa per promoure la mediació i altres mitjans de resolució de conflictes (ADR) i difondre’ls entre la ciutadania.

L’acte institucional que organitza el Departament es clou tradicionalment la celebració del Dia Europeu de la Mediació i en el marc del qual la consellera lliura els Premis ADR Justícia. L'objectiu és situar Catalunya entre els països capdavanters en l’àmbit de la mediació, amb ciutadans empoderats i responsables en la gestió dels seus conflictes.

Lliurament i reconeixement premis ADR Justícia 2021-2022

La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, va lliurar el passat 19 de gener els Premis ADR Justícia 2021 i 2022, que distingeixen les millors recerques teòriques i experiències pràctiques sobre mediació i sistemes de resolució alternativa de conflictes, així com les millors publicacions i accions de comunicació d’aquesta matèria. Enguany s’han lliurat els premis de les dues edicions com a conseqüència de l’anul·lació de l’acte l’any passat pel coronavirus.

La tècnica de Mediació de l'Ajuntament de Sant Sadurní, Ester Martí Cabestany, ha estat guardonada en la
categoria A. Com a Premi al millor treball de recerca 2021,amb el treball: “La mediación, un procedimiento para gestionar la violencia filio-parental en centros terapéuticos y educativos de Cataluña”.

Servei de Mediació de l'Ajuntament

Sant Sadurní disposa d'un servei de mediació on s'hi poden dirigir totes les persones que tenen un problema i que volen resoldre'l per mitjà d'un procès col·laboratiu i de diàleg entre dues o més parts per resoldre el conflicte i trobar una solució real i factible.

És voluntari, confidencial i els protagonistes i màxims responsables són les persones que tenen el conflicte. El mediador és neutral i imparcial i en cap cas fa de jutge.

Sant Sadurní vol ser una ciutat mediadora i restaurativa per apreciar les diferències i l’autenticitat; cuidar el vincle, les connexions de la comunitat com a grup humà; empoderar les persones, amb el reconeixement i responsabilització; donar valor als acords interpersonals, per equilibrar i reparar la convivència; i per millorar la capacitat d’adaptació als canvis i a la transformació de la societat.

Des del 2005 el municipi de Sant Sadurní d’Anoia va iniciar el programa “Sant Sadurní, ciutat mediadora”; des d’aquell moment i fins avui, són diverses les actuacions que s’han portat a terme,  amb un ampli ventall de tasques que van des de la intervenció de casos així com la formació, sensibilització i divulgació de la cultura de pau. També s’ha portat a terme “Intervencions Comunitàries” que integren la intervenció de la persona mediadora en els espais de socialització, tallers a les escoles sobre Resolució de Conflictes i Comunicació no violenta, formació a professionals i xerrades, entre d’altres.

Des del servei, es vol continuar treballant l'objectiu d'estar al servei de les persones per acompanyar-les, empoderar-les i restablir relacions humanes responsables; difondre la cultura de mediació com a eina transversal per a la resolució de conflictes; i desplegar un ventall d’accions que promoguin la convivència ciutadana i el paper actiu dels ciutadans en la resolució dels seus propis conflictes, així com complementar les actuacions d’altres serveis públics.

  Mediació i acollida. Més informació  

mediacio 1 ester marti