Publicació 07.03.2023
  • Aquest dimarts més de 220 municipis de Catalunya, entre els quals Sant Sadurní, han quedat afectats pel nou pla de restricció en l'ús d'aigua
  • Entre d'altres mesures, es reduirà el consum d'aigua per habitant i dia

sequera

Aquest dimarts ha entrat en vigor el Decret Llei aprovat pel Govern de la Generalitat que declara l'estat d'excepcionalitat per sequera a més de 220 municipis de Catalunya, entre els quals Sant Sadurní, per protegir els abastaments d'aigua.

La declaració de l'estat d'excepcionalitat per sequera, que s'activa al sistema Ter-Llobregat i l'aqüífer del Fluvià-Muga, estableix diverses restriccions d'aigua en l’àmbit urbà en tots els municipis que es trobin afectats per l'excepcionalitat. Les mesures més destacades serien:

PRINCIPALS MESURES

  • Reducció del volum total d'aigua fins als 230 litres per habitant i dia.
  • Piscines: rempliment parcial de l'aigua amb sistema de recirculació, en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària.
  • Prohibició de regar zones verdes i jardins públics i privats, excepte aquell reg que es realitza amb aigua de pluja recollida a teulades ni al reg amb aigües regenerades de depuradora. Per regs de supervivència s'ha de fer amb la mínima quantitat indispensable. Es prohgibeix el reg de gespa, excepte en el cas de superfícies destinades a la pràctica esportiva federada, on no es podrà superar els 450 m3 per hectàrea i mes.
    Limitació en la neteja de vehicles
  • Es prohibeix la neteja de carrers i mobiliari urbà amb aigua potable, excepte si existeix risc sanitari o a la seguretat viària.
  • Es prohibeix total o parcialment l'impliment de fonts ornamentals A granges, es limitarà l’ús d'aigua procedent de la xarxa d'abastament a les necessitats bàsiques d'abeurament i neteja.
  • L'entrada en l'escenari d'excepcionalitat suposa un pas més en la reducció d'aigua en alguns usos, com la reducció del 40% de l'aigua per a usos agrícoles, la reducció del 15% per a usos industrials, la reducció de l'aigua per a usos lúdics (15% en usos assimilables i 50% en reg) i la prohibició del reg de zones verdes, tant públiques com privades. També hi haurà, com a canvi destacat, aquesta reducció de la dotació d'aigua mitjana per habitant i dia. Si en l'escenari d'alerta era de 250 litres per habitant i dia, en excepcionalitat passa als 230 litres per habitant i dia, tenint en compte que aquesta quantitat es calcula fent la mitjana del consum que inclou també l'ús no domèstic de l'aigua.

Aquest decret llei també estableix mesures per dissuadir dels consums d'aigua elevats i la possibilitat d'imposar sancions en cas que se superin les dotacions fixades en el Pla de sequera.

 CONSELLS I RECOMANACIONS PER A L'ESTALVI D'AIGUA