Publicació 19.12.2023

L'alcalde, Pere Vernet, i la segona tinent d'alcalde i sòcia de govern, Arantza Molina, han fet balanç dels projectes en curs i dels reptes de cara al proper exercici

rdp balanc

Aquest dimarts el govern de Sant Sadurní ha celebrat la trobada de final d'any amb els mitjans de comunicació comarcals al Cava Centre; l'alcalde, Pere Vernet i la primera tinent d'alcalde i sòcia de govern, Arantza Molina, han repassat les principals inversions i actuacions en curs s'aquest 2023 i han explicat els principals reptes i projectes de cara al proper exercici.
Pere Vernet (ERC) va accedir a l'alcaldia ara fa mig any formant govern amb Sant Sadurní en comú.

Obres en curs

L'Alcalde, Pere Vernet, ha començat repassant els tres grans projectes en curs d’aquest 2023: 

Les obres de remodelació de les instal·lacions esportives de l’Ateneu, que amb un pressupost de tres-cents mil euros estan a punt de finalitzar la fase d’arranjament de la pista exterior, així com l’eixamplament del carrer Josep Rovira i l’embelliment de diversos espais del voltant. L’alcalde ha explicat la voluntat d’ampliar el conveni a la zona del teatre, perquè Sant Sadurní no disposa de teatre i aquesta és una de les prioritats de tots els grups municipals del consistori.

L’altra gran obra és la reforma de la Casa dels Avis, pressupostada amb un milió i mig d’euros «D’ençà de la pandèmia vam detectar una sèrie d’insuficiències a l’equipament, que s’ha anat fent vell i hi ha una sèrie de carències que s’han de millorar: la compartimentació de les habitacions, les instal·lacions antiincendis i una de les voluntats que tenim aquest equip de govern és que fins ara les residències les enteníem com un hospital, però no deixen de ser una llar i una llar ha de tenir el que tenim nosaltres a casa».

La tercera gran obra «la que ens porta més maldecaps» és la del camp de futbol, una obra «complexa, de les més cares que hem tingut en aquest ajuntament, ens n’anem a dos milions, tres-cents mil euros i a causa d’un tema de l’estació transformadora, que no està en mans de l’Ajuntament, ens ha alentit molt l’obra, fins al punt que a l’empresa constructora no ha estat possible poder-la acabar en els terminis que es va pactar. Per això Vernet explica que s’està negociant una rescissió parcial de l’obra i que es faci lliurament de la part de vestuaris i grades de forma que tingui el mínim cost i mínimes molèsties a l’entitat que utilitza les instal·lacions». En aquest cas s’haurà de licitar la segona fase. El lliurament funcional de les grades i els vestidors serà en el termini aproximat de quatre mesos.

Prioritats

L'alcalde ha marcat com a prioritats de govern per al 2024 el teatre "que s'ha de començar sí o sí"; s'ha de redactar un Pla Especial de l'Ateneu, que pot estar acabat abans d'acabar l'any;  signar el conveni amb l'entitat i començar a buscar fons i subvencions per tirar endavant l'obra, una obra que en el seu dia es va calcular que estaria sobre els quatre milons i mig d'euros, que probablement s'hauran de finançar amb crèdits i subvencions".

La segona prioritat és la Via pública "Fa molts anys que no s'inverteixen diners en arranjament de voreres, uniformitzar el mobiliari urbà ... això ho farem amb fons propis. Ja hem començat amb petites intervencions pel Gat Cendrer i caldrà actuar sobretot a la zona de l'Eixample, amb una manca d'inversions endèmica".

La tercera prioritat és l'emergència climàtica "que ens preocupa moltíssim. Si la pandèmia va marcar l'esdevenir de l'anterior mandat, la sequera serà la nostra pandèmia aqust mandat" .
A banda d'adaptar zones del poble per fer-les més ombrejades, s'està treballant des de fa un any en diverses mesures per paliar els efectes de la sequera i complir els requisits establerts per l'Agència Catalana de l'Aigua "si no canvia res, passat festes entarem en fase1 d'emergència per sequera, això significa que les dotacions d'aigua seran molt inferiors a les actuals". Entre les mesures, es treballa amb els industrials com a grans consumidors d'aigua; s'ha redactat un Pla integral de sequera -encara que no és obligatori per a municipis inferiors a 20.000 habitants-; es posa l'èmfasi en la sensibilització entre la població "que està fent molt bé la feina"; des de Nexes s'ofereix subvencions i ajuda tècnica a les empreses perquè puguin redactar els seus propis plans de sequera: així mateix es treballa per disminuir l'aigua consumida per l'Ajuntament, amb serveis com la zona esportiva i la piscina; en aquest sentit la regidora d'Esports, Arantza Molina, ha avançat el tancament de les dutxes de tota la zona esportiva "Ja des de l'estiu, que es preveia aquesta situació, es va tancar els jacuzzis i les dutxes extreriors de peus, a banda d'altres mesures per reduir el consum d'aigua. a partir del mes de gener haurem de tancar dutxes, per poder continuar regant la gespa per l'esport federat i que la natació es pugui continuar fent".

En el mateix àmbit climàtic, una altra de les prioritats és convertir Can Mas de la Riera en el pulmó verd de Sant Sadurní, on s'hi ubiqui la seu del departament d'Acció Climàtica, un espai de Salut i que enllaçarà amb el Camí Saludable al voltant de Sant Sadurní.

Un altre tema endagat, segons l'alcalde, és la construcció del Polígon Can Ferrer III, entre Can Ferrer II i la deixalleria municipal, un cop ja signat el conveni fa un parell de mesos amb l'Incasòl: "L'hem plantejat d'una manera que permeti diversificar l'economia de Sant Sadurní, perquè ens preocupa el monocultiu. Som uns ferms defensors del sector vitivinícola, és el que ens dona feina i el que ens dona prestigi, el que ens representa com a territori, però ens hem d'obrir a altres sectors. Es farà fent una parcel·lació que permeti  l'accés a petites i mitjanes empreses d'alt valor tecnològic".

En l’àmbit de l’habitatge, s'ha signat ja el conveni amb l'Incasòl pels 32 habitatges dotacionals -és a dir dedicats a un col·lectiu concret- de protecció oficial de l'Av. Francesc Macià, s'ha d'acabar de decidir el col·lectiu en funció de les necessitats;  i s'ha signat un conveni amb una cooperativa d'habitatges per construir 36 vivendes de protecció oficial de lloguer assequible al carrer Alacant.

Any de retallades

L’Alcalde ha avançat que si tot va bé les Ordenances fiscals quedaran aprovades definitivament en el ple de desembre aquest mateix dimarts i que s’està treballant en un pressupost pel 2024 «difícil» que segurament es portarà a aprovació al ple del mes de gener, com sol passar en any d'eleccions "Un pressupost que vindrà marcat per la suspensió de la pròrroga sobre la regla de la despesa, que significa que ens limita bastant no tant a l'hora de redactar un pressupost sinó a l'hora d'executar-lo", atès que al gener torna a ser vigent la La Llei 27/2013, de 27 de diciembre, de Racionalització i Sostenibilitat de la Administració Local (LRSAL) que va quedar suspesa per la pandèmia. L'augment de la factura energètica i de les matèries primeres incrementen la despesa de l'Ajuntament i aixo suposarà "que hi haurà d'haver retallades en partides de despeses ordinàries, tot i que des del govern es vol mantenir el capítol 1 de personal, perquè creiem en el servei públic, i intentarem mantenir les subvencions a les entitats, perquè creiem en el teixit associatiu".

Vernet ha finalitzat fent balanç dels primers mesos de mandat "És cert que està sent difícil aquests primers mesos, estem en un govern en minoria, que ens ho recorden a cada ple municipal, està sent difícil arribar a acords, entenc que és normal el primer any, però quan ens trobem davant de circumstàncies com les que ens trobem en aquest moment apel·lem a la responsabilitat de la resta de grups polítics per tirar endavant els projectes municipals, perquè tots ens presentem a les eleccionsper servir al poble i no per servir al propi partit".

Pere Vernet i Arantza Molina també han fet una molt bona valoració del pacte de govern: "Ja formem part quasi del mateix partit, per dir-ho així; és un govern equilibrat, paritari i que treballem en bloc i anem a una, i això ens permet fer front a aquests contratemps que a vegades ens suposa estar en minoria".

Preguntes L'acte ha acabat amb les preguntes dels i les periodistes i amb un refrigeri.

Més imatges al  Flickr de l'Ajuntament 

balanç 2023