Publicació 21.02.2024

L'alcalde de Sant Sadurní ha publicat un Ban amb les mesures d'estalvi d'aigua aplicables en l'estat d'emergència actual per sequera hidrològica

L'Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia ha publicat un Ban d'alcaldia sobre les mesures aplicables en l'estat d'emergència. 

El Govern de la Generalitat, a través de la Comissió Interdepartamental de Sequera, va abordar el dijous dia 1 de febrer, l'entrada en la fase d'emergència hidrològica del Pla especial d’actuació en situació  d’alerta i eventual sequera, per les unitats d’explotació Embassaments del Ter-Llobregat, Embassaments del Ter i Embassaments del Llobregat, que inclou 202 municipis de les conques internes, amb sis milions d'habitants, un cop s’ha situat per sota del 16% de reserves hídriques, tal com estableix el pla.

El Pla especial d’actuació en situació d’alerta i eventual sequera fixa en l'escenari d'emergència una limitació de 200 litres per habitant i dia de mitjana per municipi, i Sant Sadurní té 7 litres addicionals per les seves característiques industrials. Aquesta xifra inclou el consum domèstic, les activitats econòmiques, centres sanitaris i usos municipals i les pèrdues en les xarxes de distribució, entre d’altres.

Pel que fa al consum que s'ha de fer a les llars, es recomana que aquest se situï al voltant dels 90 litres per habitant i dia. La resta de mesures relatives a l'escenari d'emergència en altres usos (industrials, agrícoles, ramaders, lúdics i municipals) venen marcades pel decret. Aquesta recomanació es fa des de l'ACA per tal que la suma dels diferents usos de l'aigua, de la qual es fa la mitjana, no superi la xifra límit de consum per habitant/dia, que ara mateix se situa en 207 litres.

Un cop aprovada l’ordenança de sequera, l'Ajuntament podrà establir limitacions o prohibicions addicionals a l’ús de l’aigua en instal·lacions esportives, públiques/privades i en espais lúdics i podrà sancionar l'incompliment de la normativa i el malbaratament d'aigua.

 BAN d'ALCADIA 

Resum de les mesures:

  • Reducció del 80% en el reg agrícola;  del 50% per a usos ramaders; del 25% per a usos industrial.

Es prohibeix:

  • Els usos recreatius que impliquin reg (i reducció del 25% en altres usos recreatius).
  • L'ús de l’aigua per a reg de jardins i zones verdes, tant de caràcter públic com privat, excepte el reg públic de supervivència d'arbrat i jardins botànics, si es fa amb aigües regenerades, sempre que no suposi una reducció de la disponibilitat d'aigua per a l'abastament domiciliari.
  • La neteja amb aigua potable de carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars, ja siguin públics o particulars excepte si la neteja és resultat d’un accident o d’un incendi, o bé existeix un risc sanitari o un risc a la seguretat viària
  • L’ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d’ús estètic d’aigua.
  • L’ompliment total o parcial de tot tipus de piscines (amb algunes excepcions, recollides al BAN)
  • La neteja de qualsevol classe de vehicle, excepte que es realitzi en establiments comercials de neteja de vehicles que comptin amb sistemes de recirculació de l'aigua.
  • La realització d'actes lúdics, públics o privats, que comportin la utilització d'aigua susceptible de ser apta per al consum humà, com ara les pistes de gel temporals o d’ús lúdic, les festes de l'escuma, els jocs d'aigua o similars.
  • La utilització d’aigua per a l’eliminació de pols i matèria en suspensió a l’aire.

En el cas d'el reg de camps esportius de gespa natural (o altres superfícies que requereixen reg) per a la pràctica de l’esport federat, aquest es podrà realitzar amb aigües regenerades procedents de depuradora o amb aigües freàtiques, sempre que no suposi una reducció de la disponibilitat d'aigua per a l'abastament domiciliari.

 L'ajuntament  ha pres també les següents mesures d’estalvi i reutilització de l’aigua:

  • Supressió del reg de parcs i jardins, a excepció de l’arbrat que es rega amb aigua no potable per supervivència.
  • Reducció d’un 80% del consum d’aigua als horts escolars.
  • S’ha deixat d’utilitzar aigua potable per les tasques de neteja viària.
  • S’han tancat les dutxes de les zones esportives i el reg dels camps de futbol.
  • Conjuntament amb l’empresa concessionària del servei d’aigua, Comunitat de Mina i Aigües de la Salut, informarem a particulars i empreses amb majors consums per tal que prenguin mesures per reduir-los.
  • S’han realitzat diversos projectes per la renovació i millora de la xarxa d’abastament d’aigua i la construcció de noves captacions d’aigua.
  • L’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia, a partir de l’aprovació de l’ordenança de sequera, podrà establir limitacions o prohibicions addicionals a l’ús de l’aigua en instal·lacions esportives, públiques/privades i en espais lúdics.