vedruna 200

"Vedruna, 200 anys fent escola"

L’exposició és una iniciativa emmarcada  dins dels actes de la celebració dels 200 anys de la congregació de les Carmelites de la Caritat Vedruna. Amb una part comuna, que recull l’origen i la trajectòria de la congregació, i una part amb la història i la vida de la nostra escola, Vedruna Sant Sadurní al llarg dels 140 anys de la nostra existència al municipi.
El visitant podrà passejar de plafó en plafó cercant informació o interactuant amb ella tot fent un repàs  per la memòria de l’empremta local de la nostra escola , recordant l’ahir, mirant l’avui i somiant, plegats, el demà que voldríem viure.

L'escola Vedruna de Sant Sadurní


Va ser el 1884 quan la Congregació de les Germanes Carmelites de la Caritat Vedruna , fundada per Joaquima de Vedruna, construeix el col·legi, per a nenes, a Sant Sadurní. Esdevindrà, així,  la primera Escola Professional i domèstica per a noies a la vila. Passaran diverses etapes i esdeveniments històrics fins a arribar als nostres dies: aturada durant la Guerra Civil Espanyola, reobertura l’any 1939, compra de diferents solars per ampliar instal·lacions, pas a escola mixta, creació de la Fundació vedruna Catalunya Educació...

Amb la perspectiva que ens donen els anys, ens adonem que tenim una escola, dins del territori català que sempre ha lluitat per anar adaptant-se a les realitats canviants del món modern i detectant les necessitats del món, i, del nostre poble, Sant Sadurní d’Anoia.

Des de llavors continuem oferint un Projecte Educatiu que vol respondre a les necessitats de les nenes i nens i de les noies i nois del segle XXI:
— Caminar cap a una veritable coeducació i treballar per la igualtat de gènere.
— Integrar els nous reptes mundials al seu Projecte Educatiu, com la sostenibilitat i les
  tecnologies de la informació i comunicació.
— Investigar constantment en noves metodologies i formes d’ensenyar i aprendre.
— Fer passos per integrar nous aprenentatges, com les llengües estrangeres o la robòtica.  
— Ser capaç d’educar en un clima positiu i amb un estil familiar i proper.
— Posar en el centre de l’aprenentatge els alumnes, educant en l’esforç i la constància.
— Educar des d’uns valors i des d’una perspectiva cristiana amb tot el que això comporta i
   significa, en un món divers i plural.
— Mantenir-se fidel a la llengua, a la cultura i a les tradicions del país.

I en tots aquests anys d’evolució, continuem compartint la mateixa missió, que ens esperona a seguir  pensant que hem de lluitar perquè l’escola continuï sent motor de canvi social a través de la formació que fem a persones. Persones que volem que tinguin caràcter transformador i creatiu i amb prou habilitats  per a saber adaptar-se i canviar alhora, tot el que calgui per tenir un món millor.