Publicació 09.07.2024
  • Unes fires per a tothom, inclusives, amb marcat accent local, molta participació de la Comissió de Festes i un pressupost més ajustat
  • La pregonera serà la periodista i corresponsal de TV3 al Pròxim Orient, Roser Oliver

Aquest dimarts 9 de juliol la sala de plens de l'Ajuntament ha acollit la presentació als mitjans de comunicació de les Fires i Festes 2024 de Sant Sadurní.

A l'acte hi han pres part l'alcalde, Pere Vernet; la regidora de Cultura, Marta Castellví i la dissenyadora del cartell, Anna Arnan.

La regidora de Cultura, Marta Castellví, ha explicat que es mantindrà el format "Tornen les fires mantenint el format i la logística que ens ha funcionat els darrers anys: tenir en compte tothom a l’hora de programar, que no és una tasca fàcil, per això pensem que és una feina imprescindible, buscar el màxim de consens possible; i continuar apostant per aquesta estructura, tenint en compte la realitat en un any de reajustament pressupostari. El pressupost de les fires d'enguany és de 124.000 euros".

Castellví ha destacat la participació molt activa i propositiva de la Comissió de Festes, que enguany organitza la nit del 8 de setembre per mitjà de l'empresa Xaloc Events, que ja va organitzar la festa de cap d'any, i el paper imprescindible de les entitats en la consolidació de propostes de la programació.

La regidora ha valorat, un any més, l'aposta clara pels grups de versions, que agraden molt i que són també una aposta de la Comissió; pel talent local, com el grup Ànima que actuarà la nit del dia 9; la col·laboració amb Casa Valldeperas en un taller solidari per la recerca en favor de l'ELA o l'aposta per artistes del municipi en les exposicions; i l'aposta per programar unes fires inclusives i on tothom hi trobi el seu lloc  "Volem unes fires més accessibles, on totes les persones s’hi sentin còmodes, on tothom hi trobi la seva proposta i hi pugui participar, amb mesures concretes com un pregó amb transcripció i interpretació en directe, reserva de cadires per a persones amb mobilitat reduïda i reserves d’estacionament a prop dels espectacles, un tram tranquil sense música ni petards a la cercavila del dia 9 i un horari tranquil a l'espai de les atraccions, entre d'altres".

Pel que fa als espais, s'ha tornat a optar per la diversificació d'escenaris i localitzacions.

EL PREGÓ I LA DIADA

La periodista sadurninenca i corresponsal de TV3 al Pròxim Orient, Roser OIiver serà la pregonera d'enguany.  Tal i com ha explicat l'alcalde, Pere Vernet, "Un dels actes més esperats és el pregó, l’any passat el pregoner va ser l’esportista olímpic Santi Carda i el pregó d’enguany es va gestar ja fa dos anys. Feia molt de temps que hi anàvem al darrere i les dificultats que hem tingut per portar la Roser és precisament per la feina que fa i la seva implicació en transmetre l’actualitat diàriament des d'un lloc en guerra; és una de les cares més conegudes de TV3, filla de Cal Calixtus, corresponsal al Pròxim Orient i que ha cobert més de 70 conflictes arreu del món, a part d’haver format part de l’equip del 30 Minuts. Si no hi ha cap contratemps, la Roser serà al balcó el dia 6 de setembre».

L'alcalde també ha explicat que l'altre acte institucional de Fires, la lectura del manifest de l'11 de setembre, anirà a càrrec de la Coral Sant Sadurní "que entre aquest any i el vinent celebren el seu 50è aniversari i per això seran els encarrregats de llegir el manifest de la Diada".  L'alcalde ha explicat que els Balls Populars també celebren el seu 10e aniversari "unes entitats que estan molt consolidades dins el teixit cultural i que participen durant tot l'any de la vida cultural de Sant Sadurní".

EL CARTELLEl cartell de Fires i Festes l'ha dissenyat la sadurninenca Anna Arnan, inspirat en Toulouse-Lautrec i amb els colors que es relacionen amb les Fires i el paisatge i època de l’any: «He fet un conjunt de cartells que s’aniran desvetllant durant l’any. Soc una dissenyadora novella, havia de presentar el treball de final de grau, des de Cultura em van proposar ser la dissenyadora d’aquest any i vaig canviar el tema del treball per poder investigar sobre cartellisme».

Arnan ha explicat que ha fet «set cartells, set estils artístics de la història del cartellisme, m’ho vaig prendre com un joc, un repte personal»; i és que l'encàrrec consta de sis cartells més, encara inèdits, que il·lustraran altres dies assenyalats a la vila, com són la Festa Major, la cavalcada de Reis, Carnaval, Sant Jordi, els Barris i Sant Joan.

programacióLes Fires donaran el tret de sortida el dissabte 31 d'agost amb l'obertura de l'Espai Fil·loxera a càrre de l’Associació Festa de la Fil·loxera i les Fires per als avis el diumenge dia 1 de setembre.

Divendres 6 de setembre es donarà inici oficial a les fires, amb el pregó des del balcó de l’Ajuntament, a càrrec de Roser Oliver, que obrirà les portes a la festa que s'allargarà fins a la Diada de l'11 de setembre.

Durant tots aquestes dies es podran visitar les tradicionals exposicions de Fires, que s'inaugraran el dijous 5 de setembre.

Podeu consultar aquí la  Programació  

Emissió en directe per Ràdio Sant Sadurní:

fires i festes 2024