Publicació 25.07.2024
residus
  • L'any passat el municipi va separar correctament un 74,75% dels seus residus, quatre punts i mig més que l'any passat i 8 en relació al 2021
  • La incorporació de cubells des del 2022 i les campanyes de sensibilització i informació han contribuït a reduir les incidències i a recuperar progressivament les xifres de fa uns anys

Sant Sadurní va assolir al 2023 una xifra de reciclatge del 74,75%, segons les dades anuals que publica l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), que semblen confirmar un punt d'inflexió en els registres de recollida selectiva al municipi, després d'una caiguda constant en els darrers anys que es va esmorteir l'any passat. 

Aquesta dada suposa un augment de quatre punts i mig en relació a l'any anterior, que va ser del 70,2%, i vuit punts més que al 2021, quan la vila va registrar el seu mínim històric, el 66,3%, des de la implantació del sistema porta a porta al municpi al 2005. Aquest percentatge de reciclatge s'acosta al que va assolir Sant Sadurní l'any 2016.

La consolidació i normalitzacio dels cubells amb xip en el nou servei de recollida domèstica i als comerços, a partir del juny del 2022, i els canvis introduïs a la deixalleria municipal, amb una gestió més eficient del servei i de l'àrea d'emergència, semblen haver contribuït significativament a revertir la tendència negativa dels darrers anys i consolidar la seva posició com un dels municipis de la comarca amb millors índexs de recollida selectiva, molt per sobre de la mitjana comarcal (46,88%) i catalana (46,71%). Del total de residus recollits selectivament a Sant Sadurní, el volum que gestiona la deixalleria representa més del 28% del total.  

La mitjana a Sant Sadurní de generació de residus diari per habitant es va situar al 2023 en 1,07 quilos, i prop de 390 quilos per habitant a l'any.La xifra total registrada de residus municipals recollits al municipi va ser de 4.634 tones.

L'Ajuntament de Sant Sadurní agraeix la col·laboració i sensibilització ciutadana i anima els veïns i veïnes a seguir avançant en una millor gestió dels residus municipals, fomentant la separació, reducció, recuperació i reutilització. Així mateix, en els propers anys s'incrementaran les inversions a la deixalleria per avançar cap a un model de Punt Verd, oferint un millor servei i una visió més global de la gestió dels residus, i que ha d'esdevenir model de referència per al futur al territori. 

El regidor d’Acció Climàtica, Isaac Pedrola ha manifestat que «estem recuperant els valors de reciclatge de fa uns anys amb els canvis que s’han introduït, un major acompanyament als veïns i el teixit productiu i una consciència i col·laboració ciutadana que són fonamentals. Hem de seguir en aquesta línia per elevar el nivell de recollida selectiva i mantenir el compromís i responsabilitat de Sant Sadurní amb fer la millor gestió possible dels nostres residus».

Per a més informació i consultar l’informe complet podeu visitar el web d’estadístiques de l’Agència de Residus de Catalunya.

 Agència Residus de Catalunya