Sant Sadurní d'Anoia - Capital del Cava Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia
Notícies

La reconeguda periodista i somellier Eva Vicens inaugura la 29a edició de la mostra de caves i gastronomia, que es pot visitar del 3 al 5 d'octubre

PUBLICADO EL 03.10.2025

foto brindis 2

Aquest divendres s’ha inaugurat la  29a edició del Cavatast, la mostra de caves i gastronomia de Sant Sadurní d’Anoia que, del 3 al 5 d’octubre esdevindrà un any més la cita de referència pels apassionats del cava i la cuina de qualitat.

El celler de La Fassina de Can Guineu ha acollit els membres del consistori sadurninenc, alcaldes i alcaldesses i moltes autoritats i càrrecs electes -entre els quals l’alcalde, regidors i regidores del poble agermanat de Zegama-, representants empresarials i d’institucions i entitats del territori, elaboradors, restauradors i col·laboradors de la mostra.

L’alcalde, Pere Vernet, ha fet un agraïment a totes les persones que fan possible la fira, ha destacat l'esforç que hi ha darrere cada ampolla de cava i de cada proposta gastronòmica que es tastarà aquest cap de setmana, pels temps complexos en què vivim, pel canvi climàtic, per la necessitat de continuar lluitant per dignificar la feina de la terra "Ens cal perseverança i ens cal seguir plegats en aquest camí: per dignificar la feina de la terra, per garantir preus justos i per assegurar que Sant Sadurní segueixi essent sinònim d'excel·lència i de futur (...) l Cavatast és més que una mostra; és el reflex d’una identitat col·lectiva, d’un territori, i quan parlem de territori vinc a referir-me a la realitat que fa anys s’està construint al Penedes al voltant del sector vitivínicola. El Cavatast ha de ser el referent de tot el sector, i per això com a referents que som, hem de continuar treballant amb passió i constància".

"Més enllà del nostre horitzó. El Cavatast és una finestra oberta al món. I obrir-se a món és adonar-se que més enllà del nostre horitzó, hi ha reptes i patiments que ens recorden el valor immens de la convivència, la pau i la solidaritat".

El 1r tinent d’alcalde i regidor de Turisme, Pedro Campos, ha celebrat trobar-se de nou a les portes d'una mostra que és més que una trobada "és una celebració de la nostra essència, de qui som i del que representem.
El Cavatast ha esdevingut, amb els anys, un referent no només a la nostra comarca sinó també a escala nacional i internacional. És un espai que combina el millor dels escumosos i de la gastronomia amb música, activitats familiars i un ambient festiu i acollidor que convida a gaudir i compartir".

Campos ha destacat les dues novetats amb què s'arriba al Cavatast d'enguany: el debat sobre la incorporació de la resta d'escumosos dins l'espai del Cavatast "un tema sensible i que desperta opinions diverses. Però és també una oportunitat per reflexionar sobre la nostra identitat, sobre el valor del cava com a producte únic i alhora sobre la necessitat d’obrir finestres al diàleg i a la convivència amb altres escumosos del nostre territori";  i el fet que Catalunya hagi estat designada Regió Mundial de la Gastronomia "ens situa al centre del mapa gastronòmic mundial i és una oportunitat única per mostrar al món la riquesa del nostre territori, dels nostres cellers,dels nostres enòlegs i enologues, dels nostres restaurants, dels nostres cuiners i cuineres i del nostre comerç local. El Cavatast forma part, sens dubte, d’aquest mosaic que fa gran la nostra terra i que ens projecta al futur amb il·lusió i amb força".

El regidor de Turisme s'ha sumat als agraïments de l'alcalde, ha destacat l'important paper dels expositors, al teixit comercial i a AECAVA "que amb la seva dedicació i suport constant són un pilar imprescindible per fer créixer i consolidar aquest esdeveniment com un referent internacional", ha reconegut la feina de tots els departamentsmde l'Ajuntament que fan possible el Cavatast i ha tingut un record per la companya del servei de Comunicació Eli Jiménez "hauria de ser aquí entre nosaltres cobrint l'esdeveniment, malauradament està ingressada a l’hospital després d’un desgraciat accident, desitgem la seva pronta recuperació i que estigui el més aviat possible amb nosaltres" .

Eva vicens, periodista i sommelier La convidada a inaugurar l’edició d’enguany ha estat la reconeguda periodista i sommelier Eva Vicens, especialitzada en comunicació del vi des de l’any 2013. Ha dirigit Vadevi i els Premis Vinari, i actualment acompanya comunicativament projectes vitivinícoles i coordina formació sectorial a l'Escola d’Enoturisme de Catalunya. Formadora de Cava i Vins de Jerez, amb titulació WSET 3, col·labora en diversos mitjans de comunicació amb articles i reportatges que donen veu al sector del vi català. El 2017 va rebre el Premi a la Millor Comunicadora del Vi de mans de l'Associació Catalana de Sommeliers i enguany, el mèrit periodístic de l'Associació Catalana d'Enòlegs.

"És un honor i una responsabilitat acompanyar-vos en un esdeveniment que és molt més que una festa per tots valtres". En un emotiu i reivindicatiu discurs, Vicens ha ofert diversos brindis: "per les persones del món rural, reconeixement de molts llegats . És l’essència de qui sou i de qui voleu ser; és un homenatge a totes les generacions que us heu dedicat a fer de pagès»; un brindis per les persones valentes i persistents que han fet enoturisme des fa molts anys, quan encara no es deia així (...) Sant Sadurní és coneguda i reconeguda aquí i al món, i cada Cavatast és un motiu per aixecar les copes i brindar (...) El Cavatast canvia, el sector del cava és ric i divers, i la festa ha de ser compartida (...) són temps difícils i malgrat tot, aquí seguiu»

Vicens també ha reivindicat l’amor a la terra «Vinc de família de pagès i bona part de l’aprenentatge és haver après a estimar la terra i crec moltíssim en el poder de la transmissió oral. És important fer valer els nostres oficis, necessitem fer gran el territori i aquí teniu tots els ingredients necessaris per fer-ho possible».

I reivindicava l’ofici de periodista, que no passa tampoc pel seu millor moment «som afortunats de poder posar veu a tot allò que passa al món. Ser periodistes és una professió realment bonica (...)  El present i futur depèn de periodistes valents, com demanava amb polítiques valentes, demano  periodistes valents (...)  des de l’ètica i amb la responsabilitat com a far»

«I un últim brindis, i  potser un anhel: per la llibertat i per la pau, per tot arreu, i que s'acabin els genocidis com el del poble palestí »

En finalitzar l’acte, la comitiva inaugural, juntament amb els mitjans de comunicació, s’han dirigit amb el bus llançadora cap a la mostra, on han pogut fer una passejada junt amb les primeres persones disposades a iniciar tastos i degustacions.

CAVATAST 2025

  • Podeu consultar tota la informació i fer seguiment de la fira a les xarxes socials de l'Ajuntament i del @Cavatast    Informació 
  • Fer seguiment de la Mostra en imatges al  Flickr de l'Ajuntament  
  • I recuperar el vídeo d’inauguració del Cavatast, que hem retransmès en streaming:

×  
Inauguració Cavatast 2025 Inauguració Cavatast 2025