Segons la FAO (organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació), la pèrdua o malbaratament alimentari és ’qualsevol canvi en la disponibilitat, la capacitat per a ser consumit, les característiques sanitàries o la qualitat del menjar, que el privi de ser consumit per les persones’. També defineix el malbaratamentalimentari  i les pèrdues alimentàries com ’les piles d’aliments perduts o malbaratats dins la cadena de proveïment alimentari orientada cap a la producció de productes comestibles per a l’alimentació humana’.

A Catalunya, de la totalitat de residus municipals que es generen 1,18 milions de tones són fracció orgànica, dels quals 262.000 tones són aliments malbaratats. Això correspon al 6,3% del total de residus municipals generats a Catalunya, per tant, 1 persona catalana malbarata cada any prop de 35 kg. de menjar, que en termes econòmics equivalen a 112€ per persona i any o 841 milions d’€ a l’any a tot Catalunya.

Com puc evitar el malbaratament alimentari?

L’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia, a través de les regidories de Medi Ambient i d’Acció Social, se sumen al moviment ’Som gent de profit’, una campanya engegada per la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i l’AMB amb l’objectiu de reduir el malbaratament alimentari.

Per a conscienciar sobre aquest problema, que no només afecta a la recuperació dels residus sinó que també té marcat un greuge social, cal seguir els següents consells en relació als hàbits de compra i de consum del menjar que s’adquireix:

  • Abans d’anar a comprar, feu una llista amb allò que realment necessiteu, comproveu què teniu al rebost i a la nevera i planifiqueu els àpats amb un menú setmanal.
  • Durant la compra, eviteu comprar el menjar que no sigui necessari, escolliu la venda a granel, comproveu les dates de caducitat i la de consum preferent i no aneu a comparar amb gana ja que es compra més.
  • Després de la compra, organitzeu el lloc on guardeu el menjar de manera que els productes antics siguin els més visibles i useu sempre que pugueu les sobralles dels àpats.

Durant el mes de desembre de 2014, les educadores ambientals de la Mancomunitat Penedès-Garraf van visitar els establiments de restauració del municipi per a informar-los i animar-los a adherir-se a la campanya com a establiment col·laborador fomentant, entre d’altres, la configuració dels plats amb aliments del dia, ajustats pel que fa a quantitat de menjar i permetent endur-se el menjar restant del plat cap a casa si aquest ha sobrat.