La història del Dia Internacional d'Acció per la Salut de les Dones es remonta al V Encuentro Internacional de Mujer y Salud a San José, Costa Rica, el maig de 1987. La intenció era fer visible la desigualtat de les dones en termes de salut, fent públiques les seves demandes i el compromís de les administracions per afavorir-les.
La Red de Salud de Mujeres Latinoamericanas y del Caribe (RSMLAC), va proposar de crear un dia d'acció mundial per la salut de les dones. D'aquesta manera s' establí que cada 28 de maig es commemorés a cada país, amb movilitzacions i demandes per la nostra salut.
Per la OMS (Organització Mundial de la Salut) la Salut és el complet benestar físic, mental i social, i no solament l'absència d'enfermetat. Per tant, s'ha de vetllar per aconseguir proporcionar a les persones la millor qualitat de vida a la que puguin aspirar. Històricament s'ha accedit a l'avenç mèdic a través d'un model masculí, posteriorment generalitzat al femení. Actualment, l'evidència científica demostra que existeixen diferències de gènere entre els homes i les dones en quant a la salut, i que cal fer estudis tenint en compte aquesta variable per tal de garantir la prevenció, la major precisió en el diagnòstic i la igualtat de drets de les dones a ser ateses i tractades eficientment per les seves problemàtiques.