El dia 31 de maig se celebra a nivell mundial el Dia sense tabac, diada promoguda per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) des de l'any 1998, dedicat a ressaltar els riscs per a la salut associats al consum del tabac i promoure polítiques eficaces per a reduir aquest consum.

Al 2023 l’OMS ha escollit com a lema ’Conrea aliments, no tabac' per posar de manifest que el cultiu de tabac és perjudicial per a la nostra salut, la de les persones que el cultiven i la del planeta. La indústria tabacalera interfereix en els intents de substituir el cultiu de tabac, amb la qual cosa contribueix a la crisi alimentària mundial.

També es pretén animar els governs a posar fi a les subvencions al cultiu del tabac i utilitzar els recursos estalviats per a ajudar els agricultors a canviar a cultius més sostenibles que millorin la seguretat alimentària i la nutrició.

  Conrea aliments, no tabac  DMST23

SOBRE El tabac...

  • Mata a més de 8 milions de persones cada any, la indústria tabacalera busca continauament noves persones consumidores per a susbstituir a les que moren a causa dels seus productes. 
  • Les empreses tabaqueres van gastar més de 8.000 milions d'€ en màrqueting i publicitat i el món va perdre 8 milions de vides amb causes relacionades amb el consum de tabac i l'exposició al fum aliè.
  • El consum de tabac és la causa del 25% de les morts per càncer a tot el món. El consum de productes del tabac i nicotina augmenta el risc de patir càncer, malalties cardiovasculars i neumpaties.
  • Els infants que consumeixen cigarretes electròniques tenen almenys el doble de probabilitats de fumar cigarretes normals al llarg de la seva vida.
  • La nicotina de les cigarretes electròniques és una droga altament adictiva i pot danyar el cervell en desenvolupament dels infants.
  • Fumar shisha perjudica igual que altres formes de consumir tabac.
  • Fumar és car i es paga amb l'aspecte i la salut, té com a conseqüències el mal alè, dents grogues, arrugues, pulmons poc saludables i un sistema immunològic deficient.
  • El fum de la shisha o pipes d'aigua és tòxic, conté substàncies que poden provocar càncer.
  • El tabac de mastegar pot provocar càncer de boca, ciaguda de peces dentals, taques balnques, dents marrons i malalties periodontals.
  • L'empresa tabacalera bombardeja a infants i adolescents amb missatges a les xarxes socials que es poden arribar a veure 25.000 vegades, aquest poder de difusió és mortal.

Setmana sense fum


A nivell de Catalunya la setmana del 25 al 31 de maig es celebra la XXIV Setmana sense fum