Des de l’any 2000 es commemora a nivell mundial el dia 20 de juny com a dia internacional del refugiat amb l’objectiu de retre un homenatge a les persones refugiades i desplaçades arreu del món.
L’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia, a iniciativa del Consell municipal de cooperació, s’hi adhereix organitzant una sèrie d’actes d'homenatge.
En l'edició del 2016, el Dia del Refugiat es va commemorar el 3 de juny dins el programa d'activitats de la 8a. Quinzena Solidària.
Des de les 6 de la tarda i fins quasi la mitja nit es van enllaçar diverses activitats al voltant de les persones refugiades.
Al començar es va 'ocupar' simbòlicament la plaça amb tendes de campanya i una gran tenda d'ACNUR envoltat per les carpes de les ONG del municipi que oferien informació i venien productes d'artesania.
La coral de l'escola de música va omplir la plaça amb les cançons de la Jeanette Porter basades en els contes del llibre 'Les flors del Sàhara' i 'Amarg, dolç i suau' de Marta Fos, Miquel Cartró i il·lustracions de Mònica Pinyol, intercalant-les amb la narració dels contes.
Seguidament des de les diferents ONG es va anar omplint el mapa del món de Peters amb l'ubicació dels 10 camps de refugiats més grans del món, destacant els milers de persones que estan en trànist i ubicats a camps de refugiats per Europa.
A les 7 van començar les xerrades testimoni amb l'Anna palou d'Stop Mare mortum i Òscar Velasco de la creu Roja que van fer una petita taula rodona explicant la situació actual de les persones refugiades que es troben en trànsit per Europa, les màfies que han de suportar per a viatjar i les traves per a demanar asil, etc. donant peu a diferents intervencions del públic.
A les 9 va començar el sopar de carmanyola i a les 10 de la nit, el Quintet Bremen ens va deleitar amb un concert fusió de jazz i música Gnawa que va arrencar grans aplaudiments del públic present donant per finalitzada la jornada.
Si voleu col·laborar en l'acollida de persones refugiades, feu-ho aquí.
Més fotos al flickr de l'Ajuntament.