Història del barri

El barri Vilarnau està situat al nord de Sant Sadurní, separat per una carretera que fa de cinturó del municipi i que deixa el barri apartat del nucli urbà. Des dels inicis fa més de 40 anys ha estat un barri que ha agrupat diferents períodes migratoris, des dels anys 60 provinguts del sud de l'estat fins la del 2000, arribada majoritàriament de països nord-africans. Aquest fet ha contribuït que el barri fos un dels més densos en població del municipi.

El barri ha estat un referent en associacionisme durant molts anys, per la seva ubicació ha estat un barri cohesionat i cohesionador. Però a resultat de les diverses migracions, veïns que marxen, altres que arriben des de diferents procedències i situacions personals, ha derivat a una distància entre veïns, poc coneixement entre ells, poca participació en els activitats o necessitats que presenta el barri...

El barri compta amb un Centre Obert, de titularitat municipal, que esdevé un punt de referència pel barri, un punt de trobada que pretén dinamitzar les persones que conviuen al barri, ja siguin infants i joves del propi centre com els que no hi van, les dones, les persones immigrades, la Gent Gran,...

Inici PDC

A principis del 2013 el barri Vilarnau de Sant Sadurní d'Anoia va engegar un projecte per transformar la realitat del barri i millorar la qualitat de vida de les persones que hi viuen. És l'anomenat “Fem barri” que s'inclou dins d'un Projecte de Desenvolupament Comunitari (PDC).

S’adreça a tots els veïns i veïnes de totes les edats del barri Vilarnau. És obert a tothom i es tira endavant d'una manera partcicipativa.

En aquest projecte hi participa Acció Social, però el paper clau el tenen les dues entitats del barri. Per una banda, hi ha l’Associació de veïns d’habitatges Vilarnau, creada des dels orígens del barri, ara ja fa 42 anys. Aquesta fa de pont amb l’Ajuntament alhora d’exposar queixes i millores pel barri. D’altra banda, tenim la Comissió 1itots, l’entitat que organitza les diferents festes del barri: la castanyada, calçotades, Tasta el món, etc. Així com fa un treball social i de suport a través del centre Vilarnau. S’ha donat el paper d’agent social a aquestes dues entitats alhora de fer convocatòries i de dinamitzar grups de treball. Són els seus participants qui han dut a terme iniciatives com el porta a porta o les penjades de cartells; també han dinamitzat i moderat sessions de treball i han animat els veïns i veïnes a participar en el procés entre altres tasques.

El Centre Vilarnau també intervé en el projecte. S’intenta que les activitats que s’hi realitzen es projectin a tot el barri i que els infants i joves que no estan inscrits al centre puguin participar d’algunes d’aquestes. Així doncs, els treballadors, treballadores i els nens i nenes del centre formen part del Fem barri.

Els propis veïns i veïnes també s’impliquen en el procés. De fet, la idea que ells mateixos gestionin el projecte és la manera ideal perquè aquest sigui més efectiu. La intenció és que, a poc a poc, tots ells tinguin un paper i puguin treballar en el desenvolupament del barri. 

Funcionament

Fem Barri” és el nom amb el qual s'identifica el Pla de Desenvolupament Comunitari al barri Vilarnau. S'estructura seguint el següent organigrama:

El consell de centre és el marc on s'exposen les accions realitzades i previstes al barri Vilarnau. Es reuneix cada 6 mesos i compta amb la presència del regidor d'Acció Social, la dinamitzadora del Centre Vilarnau, les tècniques d'Igualtat, representants del grup de joves del centre i del barri i representants de l'Associació 1itiots.

El grup motor, es reuneix cada 15 dies, està formada pels/per les representants de l'Associació 1itots, la dinamitzadora del centre i les tècniques d'Igualtat. Dirigeix les actuacions que es duen a terme al barri.

Els grups de treball són grups més nombrosos i estan oberts als veïns/es del barri amb la intenció que aquests participin en el procés i s'impliquin en el treball comunitari. Es reuneixen un cop al mes i defineixen, organitzen i participen en les actuacions del barri. Cada grup té un portaveu, que fa d'enllaç amb l'Ajuntament. Hi ha 3 grups de treball:

  • Grup social: s'encarrega de dur a terme les accions que contenen una vessant social orientada a gent gran, infància i joventut.

  • Grup de dinamització: dinamitza l'activitat social i festiva del barri. En són exemples la festa del barri, dinars populars i les activitats esportives.

  • Grup de via pública: vetlla per la millora i manteniment de l'estat de la via pública del barri.

Actualment el grup social i de dinamització es troba agrupat en un únic grup i va organitzant en funció de les activitats més properes. Es preveu dividir-lo.