Publicació 19.02.2021
  • El primer debat va ser valorat molt positivament pels participants, que van fer la diagnosi de la situació
  • Aquest segon debat versarà sobre l'elaboració de propostes i està obert a tota la ciutadania

El proper dilluns 22 de febrer a les 18h tindrà lloc el segon debat telemàtic per opinar i debatre sobre la situació de l’habitatge a Sant Sadurní d’Anoia i les possibles accions a dur a terme per millorar-la.

El primer debat, que va ser valorat molt positivament pels participants, va servir per contrastar la diagnosi realitzada per l’equip redactor del Pla Local d'habitatge; el debat de dilluns té per objectiu la realització de propostes.

El Servei d'Habitatge està molt interessat en conèixer de primera mà l'opinió dels sadurninencs i sadurninenques, per això demana la màxima participació en aquest debat obert a tota la ciutadania, debats que són molt enriquidors si les persones participants tenen opinions diverses i provenen d'àmbits diferents.

Les inscripcions es poden fer a: participa.santsadurni.cat

Aquests debats, junt amb una enquesta a la ciutadania, són algunes de les accions dissenyades pels serveis d'Habitatge i Participació Ciutadana per facilitar la participació dels veïns i veïnes de Sant Sadurní d’Anoia i recollir propostes en el tema de l’habitatge.

Primer debat: la diagnosi

El primer debat es va centrar en identificar les principals problemàtiques del municipi en matèria d'habitatge. La ciutadania que hi va prendre part va mostrar preocupació davant els preus elevats i les dificultats d’accés a l’habitatge, amb especial èmfasi en els col·lectius de famílies monoparentals, gent jove i gent gran -per a qui es preveu una creixent necessitat de recursos assistencials, com pisos assistits-.

També es va assenyalar una manca de certa tipologia d'habitatge com els pisos grans, que existeixen però no estan al mercat perquè els propietaris no es decideixen a llogar-los ni a vendre'ls, o de pisos molt grans ocupats per persones soles d'edat avançada. En aquesta mateixa línia, s’assenyalava l’existència dels pisos ocupats, amb les problemàtiques de convivència que a vegades generen, i d’edificis abandonats.

Es va apuntar la necessitat d’activació comercial i rehabilitació i reocupació dels habitatges i edificis del centre de la vila i l’activació de mecanismes d’intermediació. En relació amb les possibilitats de creixement i d’increment de l’oferta de nous habitatges, els i les participants van mostrar preocupació per les dificultats de revertir la situació actual, atesa la manca d’atractiu econòmic que troben els promotors. Aquest fet, preocupa especialment per l’augment de la demanda que pot comportar l’alliberament del peatge.  

Finalment, s’assenyalava la necessitat d’un canvi cultural per a l’acceptació de noves fórmules d’accés i tinença d’habitatge que podrien contribuir a revertir aquesta situació (cooperatives, cohabitatge, etc.).

Participa a l'enquesta

Una altra opció per opinar sobre la situació de l'habitatge a Sant Sadurní és participant en una enquesta que podeu emplenar aquí mateix:

Enquesta

El Pla local d'habitatge

El Pla Local d’Habitatge de Sant Sadurní d’Anoia (PLH) és el document que conté els principals objectius, estratègies i actuacions que l’Ajuntament durà a terme en els propers 6 anys per garantir un habitatge digne i assequible a la ciutadania.

El procés s’inicia amb una diagnosi per conèixer la situació de l’habitatge al municipi i quines són les principals necessitats i problemàtiques. En una fase posterior, la del pla d’acció, es proposaran les estratègies i actuacions més adequades per atendre les necessitats detectades.

L'habitatge és un tema complex , que involucra molts col·lectius. És, per això, que necessita de les idees, els coneixements, i en definitiva, del consens de tots ells.

La Llei catalana de l'habitatge obliga a incorporar mecanismes de participació ciutadana en la tramitació dels Plans Locals d'Habitatge i,  per aquest motiu, l'Oficina d'habitatge com impulsora del Pla Local de l'habitatge, conjuntament amb la regidoria de Participació ciutadana de l'Ajuntament ha previst dur a terme un procés ampli de participació que s’adapta al context actual de la pandèmia.  

D’altra banda, la ciutadania podrà donar l’opinió sobre les problemàtiques relacionades amb l’habitatge al municipi i formular propostes  a l’espai web habilitat.

Totes les accions es traslladaran a la Taula d'habitatge per al debat i el seguiment de tot el procés. Finalment, es procedirà  a la redacció de l'informe definitiu amb les diverses aportacions i se'n farà el retorn a la ciutadania.


Per a participar i informar-se del procés, només cal entrar a la pàgina web: participa.santsadurni.cat  
Dates: 
Debats telemàtics 15 i 22 de febrer. Inscripcions a participa.santsadurni.cat
Lloc: 
participa.santsadurni.cat