Comentari de la novel·la "Stoner" de John Williams
Portada Stoner

Stoner (1965) ha estat justificadament venerada per la crítica americana (i internacional). Però en el cas de la crítica americana cal valorar que, en la història que se´ns mostra, s´hi reflecteixen moltes de les inquietuds de l´anomenada “Generació perduda”. Com a exemple podríem esmentar la densa malenconia que impregna Stoner, un tret paradigmàtic d´aquest grup d´escriptors a conseqüència de la Primera Guerra Mundial, la posterior crisi econòmica del 29, i la promulgació de la llei seca.

La novel•la explica la vida de William Stoner, fill de grangers que, per decisió paterna, el 1910 s´inscriu a la Universitat de Missouri per estudiar a l´Escola d´Agricultura. Però Stoner haurà de cursar, també, Literatura anglesa, assignatura que li porta problemes fins que s´enfronta a un sonet de Shakespeare. Aquest serà el detonant del seu interès creixent per la literatura, de manera que modificarà els plans d´estudi i anys més tard rebrà el títol de Doctor en Filosofia i començarà a exercir com a professor. Entremig veurem passar l´esclat i les conseqüències de les dues grans guerres i les repercussions en el món universitari. A nivell personal Stoner coneixerà una noia amb qui compartirà el fracàs del matrimoni. I també l´acompanyarem en l´amor per la filla, la troballa de l´amor pur que creia ja inexistent, l´amistat amb alguns companys i, per contra, l´animadversió d´altres col•legues.

Èxits i fracassos, somnis i desil•lusions, i sempre, al costat, els llibres i la literatura. Amb un estil directe i aparentment senzill, dotat de passatges de gran bellesa descriptiva i d´escenes emotivament corprenedores. I en arribar al final de la vida d´Stoner nosaltres, els lectors, podem preguntar-nos si ha estat una existència grisa o, pel contrari, ben plena.

Sílvia Romero
www.silviaromeroolea.es.tl