Espiells és un nucli de població agregat a Sant Sadurní d'Anoia. Segons estudis toponímics el seu nom prové del mot llatí 'specula', que vol dir 'talaia'. La magnífica vista de la plana penedesenca que es pot albirar des de la miranda en justifica plenament el nom.
La Miranda d'Espiells és una torre de guaita amb elements noucentistes construïda l'any 1927. Després de la Guerra Civil l'edifici va quedar sense ús i va patir un deteriorament progressiu. L'any 2004 la regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament i l'Agrupació de Defensa Forestal de Sant Sadurní, amb la col·laboració de Juvé i Camps i la Comunitat Mina i Aigües de la Salut, van rehabilitar la Miranda per donar-li una funcionalitat de tipus social i mediambiental, ja que actualment acull una zona d'esbarjo i es fa servir com a torre de guaita per a la prevenció i extinció d'incendis forestals.
La necròpolis medieval
L'indret que avui ocupa la Miranda té una llarga història d'ocupació humana. Sota aquesta terra reposen les restes arqueològiques d'un antic espai funerari datat entre els segles V i VIII, anterior al cementiri delimitat al voltant de l'església romànica de Sant Benet d'Espiells (s. IX en endavant). En concret s'han descobert fins a 18 tombes, 15 de les quals van ser objecte d'una prospecció arqueològica l'any 1988. Dins de les tombes es van trobar restes òssies i fragments de ceràmica en mal estat de conservació.
La necròpolis ha estat saquejada diverses vegades i malmesa per altres construccions que s'hi han anat fent.
Bibliografia
Bosch, JM. i Vallès, J. La miranda, una necròpolis medieval de turó aïllat al Penedès. Institut d'Estudis Penedesencs. 1989.
Institut d'Estudis Penedesencs. 1989.