El dia 31 de maig se celebra a nivell mundial el Dia sense tabac, diada promoguda per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) des de l'any 1998, dedicat a ressaltar els riscs per a la salut associats al consum del tabac i promoure polítiques eficaces per a reduir aquest consum.

Al 2024 l’OMS ha escollit com a lema ’Protegir als infants de la interferència de la indústria del tabac' amb la finalitat de crear consciència sobre la influència nociva de la indústria del tabac en els joves. Aquest tema es centra a advocar que es deixi de perseguir els joves amb productes que són perjudicials per a la seva salut.
Els joves de tot el món estan demanant als governs que adoptin polítiques que els protegeixin de les pràctiques manipuladores de les indústries tabaqueres i les que hi estan relacionades, inclosa la comercialització incessant dels seus productes perillosos a través de les xarxes socials i les plataformes d’estríming. 

  Protegir als infants del tabac  OMS tabac

SOBRE El tabac...

  • Mata a més de 8 milions de persones cada any, la indústria tabacalera busca continauament noves persones consumidores per a susbstituir a les que moren a causa dels seus productes. 
  • Les empreses tabaqueres van gastar més de 8.000 milions d'€ en màrqueting i publicitat i el món va perdre 8 milions de vides amb causes relacionades amb el consum de tabac i l'exposició al fum aliè.
  • El consum de tabac és la causa del 25% de les morts per càncer a tot el món. El consum de productes del tabac i nicotina augmenta el risc de patir càncer, malalties cardiovasculars i neumpaties.
  • Els infants que consumeixen cigarretes electròniques tenen almenys el doble de probabilitats de fumar cigarretes normals al llarg de la seva vida.
  • La nicotina de les cigarretes electròniques és una droga altament adictiva i pot danyar el cervell en desenvolupament dels infants.
  • Fumar shisha perjudica igual que altres formes de consumir tabac.
  • Fumar és car i es paga amb l'aspecte i la salut, té com a conseqüències el mal alè, dents grogues, arrugues, pulmons poc saludables i un sistema immunològic deficient.
  • El fum de la shisha o pipes d'aigua és tòxic, conté substàncies que poden provocar càncer.
  • El tabac de mastegar pot provocar càncer de boca, ciaguda de peces dentals, taques balnques, dents marrons i malalties periodontals.
  • L'empresa tabacalera bombardeja a infants i adolescents amb missatges a les xarxes socials que es poden arribar a veure 25.000 vegades, aquest poder de difusió és mortal.

Setmana sense fum


A nivell de Catalunya la setmana del 25 al 31 de maig es celebra la XXV Setmana sense fum