El riu Mediona, el riu de Bitlles, el riu Anoia i el riu Lavernó són ecosistemes fluvials rellevants en la comarca de l'Alt Penedès. Per aquest motiu, és important conèixer el seu estat actual i els impactes i les pressions als quals es troben sotmesos, per a poder establir uns criteris d'actuacions més adequats en cada cas i aconseguir una millora ecològica, ambiental, paisatgística i social en tots els seus trams.

Per a identificar els espais de major interès, s'ha estudiat la geologia de la zona i s'ha aplicat l'índex de valoració hidrogeomorfològic dels sistemes fluvials. Per altra banda, s'han estudiat els hàbitats faunístics i s'ha realitzat la diagnosi inicial de l'estat de la vegetació dels boscos de ribera adjacents a tots els trams dels rius. L'estudi de totes aquestes variables ha permès establir tot un seguit de criteris d'actuació.

Per Sant Sadurní d'Anoia transcorren els cursos dels rius Anoia, Lavernó i el tram final del riu de Bitlles. En tots s'ha determinat l'estat ecològic i el grau d'alteració del bosc de ribera. Així, els trams de l'Anoia de Can Codorniu i Can Catassús obtenen valors elevats, que són reflex d'un bon estat ecològic i d'un bosc poc pertorbat. Per altra banda, el tram proper al polígon del Molí del Racó correspon a un punt amb alteració forta. Pel que fa al Lavernó, els valors més baixos es troben als trams propers a la depuradora de Sant Sadurní, i els més elevats corresponen al Parc del Lavernó.