Una persona manipuladora d’aliments és aquella qui per la seva activitat laboral, té contacte directe amb els aliments durant la seva preparació, fabricació, transformació, elaboració, envasament, emmagatzematge, transport, distribució, manipulació, venda, subministrament i servei de productes alimentaris.

Han de complir els següents requisits: 

  • Rebre formació en higiene alimentària 
  • Complir les normes d’higiene, pel que fa a actituds, hàbits i comportament.
  • Conèixer i complir les instruccions de treball establertes per l’empresa per garantir la seguretat i la salubritat dels aliments.  
  • Mantenir un grau elevat d’higiene personal, portar roba neta i d’ús exclusiu i utilitzar quan sigui necessari, gorra i calçat adequat.
  • Tapar-se els talls i ferides amb un embenat impermeable apropiat.
  • Rentar-se les mans amb aigua calenta i sabó o desinfectant tantes vegades com ho requereixin les condicions de treball i sempre abans d’incorporar-se al lloc, després de qualsevol absència o després d’haver realitzat activitats diferents a la seva habitual.

Durant l’activitat no es podrà:

  • Mastegar xiclet, menjar, esternudar o tossir sobre els aliments.
  • Portar objectes personals com ara anells, braçalets, rellotges o altres que puguin entrar en contacte amb els aliments.

Segons la Llei de Salut Pública 18/2009, de 22 d’octubre, són les mateixes empreses del sector alimentari les responsables de donar formació al personal, per tal de garantir que disposin de coneixements adequats sobre la higiene dels aliments. Aquesta formació cal que estigui relacionada amb la tasca que realitzen i amb els riscos que comporten les seves activitats per a la seguretat alimentària.Manipulació

Cal que les empreses disposin d’un pla de formació per als treballadors/es, aquest l’haurà d’impartir la mateixa empresa, o bé una empresa autoritzada, i podrà ser supervisat pels inspectors de salut. Els programes de formació han de tenir un caràcter permanent o periòdic.