Ràdio Sant Sadurní

AVUI: Descobert 20ºC|4ºC
Facebook Twitter Instagram Youtube

BUTLLETÍ

SUBSCRIU-TE AL BUTLLETÍ ELECTRÒNIC

Dona't d'alta facilitant-nos el teu correu electrònic i setmanalment rebràs l'agenda d'activitats i les notícies més destacades de la setmana

Notícies
Arran
Arran Sant Sadurní ocupa la caserna de la Guàrdia Civil
L'organització aposta per l'autogestió i dedicar l'espai a habitatge social i a l'oci juvenil

L'organització juvenil Arran Sant Sadurní ocupa des del passat dissabte l'antiga caserna de la Guàrdia Civil. L'objectiu és recuperar un espai que va ser expropiat al poble els anys 50 en ple règim franquista. Davant la manca d'habitatge social i espais d'oci per als joves, Arran Sant Sadurní defensa la seva acció com una necessitat. La portaveu de l'organització local, Teresa Roig, defensa l'ocupació com una acció necessària “davant d'una realitat en que veiem que no es cuida als joves, ni se'ls ofereix alternatives d'oci no privatitzades ni opcions reals d'emancipació”. Els anticapitalistes treballen amb el suport del Sindicat de Llogateres de l’Alt Penedès per poder habilitar l’espai i destinar-ne part d'ell a habitatge social.

Autogestió davant d’una administració que no respon a les necessitats del joventDes de l'inici de l'ocupació, s’hi ha dut a terme diverses activitats i concerts, així com tasques de recondicionament de l’edifici i els seus espais. Actualment també s’està treballant amb el Sindicat de Llogateres de l’Alt Penedès per condicionar els pisos de la caserna per crear habitatge d’emergència. El membre del Sindicat de Llogateres de la comarca, Josep Barberan, es mostra satisfet de que “el jovent lideri accions d’aquest tipus”. Barberan ha parlat dels 3 tipus de col·lectius més afectats per l’especulació de l’habitatge: els joves, els jubilats i els immigrants. En aquest sentit, Arran Sant Sadurní també ha recordat les xifres que estableix el Pla Local d’Habitatge del 2017 on s’apunta a la manca de 100 habitatges de tipus social per fer front a les situacions d’emergència que viu actualment Sant Sadurní. Una xifra que creuen que pot ser superior ara que han passat 5 anys des de l’estudi.

Arran també denuncia que les opcions que tenen els joves actualment a Sant Sadurní son lamentables. “Sense opcions per gaudir d’un oci que no sigui privat i amb habitatge a preus abusius, ens veiem obligades a marxar del municipi”, ha explicat Teresa Roig que ha afegit “a Sant Sadurní tenim espais i equipaments abandonats o inexistents com un teatre municipal. Si l’administració no fa res per revertir la situació, ho farem nosaltres”. Arran reclama a l’Ajuntament de Sant Sadurní que expliqui el seu posicionament i que pressioni al Ministeri d’Interior perquè torni l’espai al municipi.

Alliberar un espai cedit per mans franquistesA banda de fer front a la manca d’habitatge digne i d’espais d’oci per als joves, Arran també vol recuperar la caserna de la Guàrdia Civil per ser un espai expropiat al poble durant la dictadura franquista. “Aquests terrenys van ser cedits per un Ajuntament de Sant Sadurní aleshores franquista l’any 1956”. Roig també ha destacat que al llarg de tot el cap de setmana, molts veïns i veïnes de Sant Sadurní s’han acostat a l’antiga caserna per recordar i compartir experiències viscudes en ella. Un fet que també permet treballar i reparar la memòria històrica del poble.

Al llarg dels propers dies es continuarà treballant per seguir habilitant i condicionant els espais de la caserna. També hi ha la intenció de crear un calendari d’activitats i es convida a tothom qui vulgui a col·laborar o a presentar iniciatives que vulgui portar a terme. Per altra banda, la CUP Sant Sadurní ha anunciat que presentarà una moció al proper ple municipal de maig perquè els diversos grups municipals representats al plenari es posicionin a favor de demanar al Ministeri de l’Interior el retorn de la caserna sense condicions.

[Nota de premsa CUP Sant Sadurní]

PUBLICAT EL 17.05.2022
COMPARTIR
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic