RÓdio Sant SadurnÝ

AVUI: Ennuvolat 21║C|6║C
Facebook Twitter Instagram Youtube

BUTLLETÍ

SUBSCRIU-TE AL BUTLLETÍ ELECTRÒNIC

Dona't d'alta facilitant-nos el teu correu electrònic i setmanalment rebràs l'agenda d'activitats i les notícies més destacades de la setmana

NotÝcies
verema
La verema s'avanša entre una setmana i deu dies a tot Catalunya

La producciˇ s'estima que tindrÓ una reducciˇ d┤un 15%, segons la situaciˇ meteorol˛gica dels pr˛xims dies

Amb la monitoritzaciˇ i el seguiment hist˛ric de la verema, el Departament d’Acciˇ ClimÓtica, Alimentaciˇ i Acciˇ ClimÓtica, mitjanšant l’INCAVI, fa una estimaciˇ de la collita i maduraciˇ del ra´m que transfereix a viticultors i cellers.

L’hivern, l’estiu i la primavera, amb temperatures cÓlides i episodis de pluja escassos, han portat situacions de sequera a les vinyes, en general a tot Catalunya. Aquest fet ha provocat un avanšament de la verema d’entre set i deu dies en diferents zones de Catalunya. Tot i aix˛, grÓcies a les tasques de maneig dels viticultors, que han llaurat mÚs sovint les vinyes per aprofitar la saˇ, els ceps tenen un bon desenvolupament i s’han equilibrat.

Fins al moment, les condicions meteorol˛giques estan propiciant una verema molt sana i amb un bon nivell de sucres i Ócids al ra´m. Als ra´ms blancs madurs, se’ls aprecia una bona maduresa gustativa i aromÓtica, malgrat la intensa calor. Tot i la previsiˇ d’una collita menor pel nombre de ra´ms que s’observen, s’espera que la reducciˇ sigui lleugera (15 % de mitjana) si el pes mitjÓ del ra´m es pot mantenir dins dels valors normals; fet que dependrÓ de les pluges que hi pugui haver.

Des de l’any 1984, l’Institut CatalÓ de la Vinya i el Vi (INCAVI) del Departament d’Acciˇ ClimÓtica, Alimentaciˇ i Agenda Rural monitoritza i fa un seguiment hist˛ric de la verema, amb coordinaciˇ amb el personal tŔcnic de les Agrupacions de Defensa Vegetal i les Denominacions d’Origen. El seguiment es fa a peu de vinya, i es recullen mostres en diferents camps per tenir dades d’estimaciˇ de collita i maduraciˇ de ra´m, dades que es transfereixen als viticultors i cellers perquŔ disposin de mÚs informaciˇ per prendre decisions a l’hora d’iniciar la verema. Aquestes estimacions es duen a terme a travÚs d’una avaluaciˇ de la sortida de ra´ms desprÚs de la floraciˇ i amb controls de maduraciˇ i tŔcniques d’assaig a les instalĚlacions de l’INCAVI.

Pel que fa la sortida de ra´ms, personal tŔcnic de l’INCAVI recull dades de 21 vinyes de varietats macabeu, xarelĚlo i parellada. Aquest 2022, la sortida de ra´ms ha estat entre un 4% i un 33% inferior a la campanya de 2021, mÚs redu´da en la varietat macabeu i mÚs conforme en el xarelĚlo. Estimacions de ra´ms fetes en altres zones com la Conca de BarberÓ o la Terra Alta destaquen un nombre de ra´m regular.

Pel que fa a l’orientaciˇ sobre l’inici de la verema, des de l’1 d’abril fins al 31 de juliol, s’analitzen les temperatures diÓries i els graus acumulats i, a finals de juliol, es fan controls de maduraciˇ en diferents vinyes. Les dades recollides mostren que hi ha un avanšament d’entre set i deu dies en la verema.

Previsiˇ de verema en les diferents Denominacions d’Origen catalanes

Segons les dades recollides pel personal tŔcnic de l’INCAVI i de les Denominacions d’Origen, els controls de maduraciˇ iniciats l’ultima setmana de juliol en diferents vinyes del PenedŔs i de la DO Cava confirmen que estÓ avanšada la maduraciˇ de la varietat chardonnay entre 7 a 9 dies respecte de l’any 2021.

Al PenedŔs, la verema s’avanša en els escumosos o tipus de vins de varietats primerenques. Hi ha parcelĚles que s’han veremat el 27 de juliol (6-9 dies mÚs aviat que l’any 2021), per˛ l’entrada de ra´m es generalitzarÓ la setmana del 8 d’agost. S’espera una verema un 15-20% inferior a l’any 2021 i al voltant d’un 25% menys que en un any normal.

Nota premsa: INCAVI

PUBLICAT EL 02.08.2022
COMPARTIR
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electr˛nic