El servei Escolta Jove, que va començar a funcionar el més de juny d'enguany, ja ha atès més de noranta joves i famílies, que busquen sobretot expressar qüestions que els preocupen i adquirir recursos i estratègies per front a les dificultats; es tracta d'un programa finançat per Diputació de Barcelona que finalitza aquest mes de desembre.
La Marina, la psicòloga del servei, atén a les persones que ho necessiten a l'Index i també als quatre centres de secundària. Des que es va posar en marxa el servei fins ara, la xifra de persones joves i famílies que l'estan utilitzant ja arriba als 90 usuaris, que s'ha traduït en més de 300 atencions, fet que el servei de Joventut considera un èxit.
Els temes més comuns solen ser conflictes familiars, ansietat, preocupació pel futur, baixa autoestima entre d'altres.
Des d'escolta Jove també també s'han fet xerrades i tallers de gestió emocional, salut mental i benestar emocional als instituts i una xerrada a l'Índex sobre l'adolescència adreçada a famílies, que també va ser un èxit i on es van recollir demandes concretes sobre temes que angoixen a les families.
El servei de Joventut valora molt positivament el servei i entén que l'èxit es deu a una gran demanda d'ajuda professional entre la gent més jove, que sovint no sap on dirigir-se per manifestar les seves inquietuds. Diputació de Barcelona ha anunciat la renovació de les subvencions als municipis, per tant es preveu que es pugui seguir amb el Programa durant el 2024, previsiblement a partir del mes de febrer.
Servei d'escolta i acompanyament emocionalL’Escolta Jove ofereix, a través d'una atenció individualitzada, un espai d’escolta i acompanyament per als i les joves de 12 a 25 anys que ho necessitin amb l'objectiu de millorar-ne el benestar emocional.
El servei té la finalitat de promoure el benestar emocional en aquestes edats i afavorir el creixement personal, oferir eines i recursos que afavoreixin l'adquisició d'autonomia, sobretot en el pas de l'adolescència a la joventut, i escoltar, acompanyar i orientar de forma individual a les persones joves.
En tot cas, es considera aquest servei com a complementari i no realitza tractaments, diagnòstics, ni teràpies, així com tampoc es pot considerar servei sanitari.
L’espai també ofereix assessorament i acompanyament emocional a les seves famílies o representants legals, entitats i professionals.