SUBSCRIU-TE AL BUTLLETÍ ELECTRÒNIC
Dona't d'alta facilitant-nos el teu correu electrònic i setmanalment rebràs l'agenda d'activitats i les notícies més destacades de la setmana
SUBSCRIU-TE AL BUTLLETÍ ELECTRÒNIC
Dona't d'alta facilitant-nos el teu correu electrònic i setmanalment rebràs l'agenda d'activitats i les notícies més destacades de la setmana
L’equip directiu de l’institut Intermunicipal, encapçalat pel director, Sergi Badenes, ha volgut respondre a les darreres acusacions que aquest dimecres en roda de premsa van exposar els sindicats Intersindical i CGT, acompanyats de diversos alcaldes de l’antiga Mancomunitat de l’Alt Penedès, i dels professors en protesta per la situació que viuen al centre, i en què van tornar a exigir la dimissió de la direcció.
Dades manipulades
La direcció considera rotundament falses i malintencionades les acusacions d’aquest sector, a la que s’hi han sumat alguns alcaldes, sobre la baixada de la qualitat pedagògica i de manipular els resultats del centre, que compta amb uns 1.200 alumnes. "Hem millorat en els darrers tres anys el nivell de competències de l’alumnat de 4t d'ESO, tenim un 1% més de graduats en ESO, superant el 94%, i hem millorat en més de cinc punts els graduats en el Batxillerat científic-tecnològic, fins al 98,4%, en relació al curs anterior".
"En el curs 2021-22 estàvem per sota de la mitjana de Catalunya a totes les competències, al curs 2024-25 hem aconseguit superar la mitjana catalana a Anglès i Català, arribar a la mitjana catalana a Matemàtiques i Castellà, i reduir la distància a Ciències-Tecnologia."
"A data d'avui la mitjana d'aprovats a les PAU 2025 a Catalunya ha estat del 94,97%, mentre que a l'Intermunicipal s'ha enfilat fins al 95,40%"
"En els darrers anys hem introduït canvis pedagògics. Hem assignat professors especialistes en totes les assignatures, com ara a llengües i matemàtiques, tal i com ens exigeix el Departament. A més, en aquestes dues matèries hem augmentat les seves hores lectives i ara s'estan recollint els fruits d'aquests canvis."
També han sortit al pas de la baixada de matriculacions, un altre dels arguments que el sector en protesta esgrimia per justificar l’alarma sobre la situació a l’Intermunicipal.
Segons dades facilitades pel centre, l’Intermunicipal ha incrementat la matriculació per al curs vinent en 7 alumnes a 3r d’ESO i 2n de Batxillerat, i mantenint les xifres a 1r de Batxillerat, que va ser rècord al curs passat. Pel que fa als cursos de Formació Professional, arriba al màxim de preinscripcions en Atenció a la Dependència i Integració Social i a Educació Infantil compta amb sol·licituds per a poder obrir un segon grup classe.
"Tot i la campanya de desprestigi que aquest sector i dos sindicats, que són minoritaris, intenten fer a l’exterior, a la què també s’hi han sumat ara alguns alcaldes, seguim mantenint uns resultats de matriculació molt bons i amb moltes famílies que ens continuen renovant la confiança".
"El proper curs hi haurà una línia menys a primer d’ESO per la baixada de la natalitat. El Departament, com ha fet a moltíssims altres centres, ha reduït i reorganitzat els grups", recorda Badenes.
Crispació i clima de por
"Un director d’un centre públic no pot acomiadar el personal, tal i com van dir", assenyala Sergi Badenes. "Ens hem de regir a una normativa i alguns no poden pretendre que la Generalitat faci distincions amb determinats docents perquè en el passat tenien unes condicions o uns drets adquirits. No podem tenir professors que vulguin exercir una assignatura sense la formació requerida, simplement perquè se’ls permetia en l’etapa anterior".
L’equip directiu considera que és precisament aquest col·lectiu qui alimenta la tensió i el clima de por del que se’ls acusa, pressionant a companys per incentivar el conflicte. "Qualsevol treballador disposa d’eines i pot sol·licitar a Inspecció Educativa que investigui qualsevol cas en què consideri que hi ha alguna irregularitat o s’atempta contra els seus drets", recorden.
Respecte institucional
Des de l’equip directiu es demana a totes les parts un esforç per contribuir a la normalitat i rebaixar la crispació, en benefici del projecte educatiu, la formació dels alumnes i el benestar de la comunitat educativa.
"L’alcalde de Sant Sadurní va avalar en un anterior comunicat la petició dels sindicats d’exigir la dimissió de la direcció. Demanem que es respecti al departament d’Educació, que és qui té la competència sobre els instituts públics".
"Hi havia un consens per avançar en la mediació i aconseguir la resolució d’aquesta situació. Però l’alcalde de Sant Sadurní no atén l’equip directiu des del 20 de maig i ha adoptat un canvi d’actitud molt evident en els darrers mesos", ha conclòs Badenes.
L’AMPA es manté al marge del conflicte Per la seva banda, representants de l’AMPA (Associació de Mares i Pares) de l’Institut Intermunicipal no han volgut fer declaracions a Ràdio Sant Sadurní ni posicionar-se en relació al conflicte, però sí han volgut traslladar que l’associació acull moltes sensibilitats sobre la sotuació del centre.