Obrir/tancar menú

Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia

Cerca al web
 ESP | ENG | FRA
Intervals de nuvolositat24ºC-12ºC
Segueix-nos al Facebook Segueix-nos al Youtube Segueix-nos al Twitter Segueix-nos a Instagram
Publicació 27.10.2021
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic
L'Ajuntament aprova les ordenances fiscals i preus públics per l'any 2022
ple municipal octubre 2021

L'IBI s'incrementarà un 5% i la taxa de residus un 20%

La proposta del govern (ERC i Junts) va comptar amb el vot en contra de la CUP i l´abstenció de PSC, En Comú i PP

Aquest dimarts es va celebrar el ple ordinari de l’Ajuntament de Sant Sadurní, sessió que va tenir com a assumpte de principal interès la modificació i aprovació de les ordenances fiscals, taxes i preus públics per l’any 2022.

L’executiu local format per ERC i Junts van rebre l’abstenció dels grups del PSC; En Comú Podem i el PP, i el vot contrari de la CUP, en una proposta que revisa a l’alça alguns impostos per reequilibrar el pressupost municipal, després de l’exercici anterior en què es va apostar per la congelació i afavorir la recuperació en un context de pandèmia i crisi.

Els titulars de la modificació d’ordenances del 2022 se’ls emporten l’Impost de Béns Immobles (IBI) que s’incrementa un 5%, i la taxa de residus, que puja un 20% - el rebut domèstic de la brossa es quedarà en 143,92 €  l’any vinent -, per sota de la mitjana comarcal tot i aquest increment sensible.

El regidor d’Hisenda, Carles Del Amor, va centrar part de la seva intervenció a justificar l’increment de la taxa de residus especialment per dos factors: el nou contracte de la gestió del servei de recollida, que actualitza els preus que es pagaven fins ara; i l’augment exponencial dels costos de gestió, com a conseqüència de la gran pujada del cànon que grava el rebuig.

Del Amor va insistir en la necessitat de seguir reajustant en els propers anys aquesta taxa per tal de poder equilibrar els ingressos al cost real del servei, alhora que va reconèixer la necessitat de impulsar polítiques més actives en el seguiment i control del servei de recollida porta a porta perquè Sant Sadurní recuperi els índexs de reciclatge de fa uns anys i esmorteir així l’escalada de preus. Una de les iniciatives que es duran a terme al 2022 és la introducció de cubells provistos de xip.

Pel que fa a la resta d’impostos i preus públics, s’han ajustat i actualitzat algunes qüestions de caire tècnic, així com algunes de les bonificacions. Pel que fa a l’ordenança que regula l’ocupació de taules i cadires, durant aquest any encara es manté la moratòria per afavorir la recuperació del sector de la restauració, tot i que sí es revisarà a partir de l’any vinent.

Ton Amat, en representació de l’altre soci de govern, Junts per Sant Sadurní, va recordar la recent sentència del Tribunal Constitucional en relació a la plusvàlua municipal, un altre revés a la capacitat de finançament de les administracions locals i va lamentar que s’obligui els Ajuntaments a augmentar la fiscalitat als ciutadans. Va recordar que alguns impostos, com el d’activitats econòmiques, ja es troben a nivells elevats i que s’ha de ser prudent sobre els sectors productius, i també que en moltes altres taxes Sant Sadurní manté una pressió impositiva menor que els pobles del voltant. I va justificar la necessitat de reequilibrar el pressupost després d’un període complicat a causa de la COVID-19 i l’esforç de congelació de l’exercici anterior.

L’oposició

Cap dels grups de l’oposició va donar suport a la proposta d’ordenances i preus públics del govern. El PP, que s’hi va abstenir, va considerar positiu que s’hagués proposat un augment ajustat a l’IPC català, però no l’increment que experimentaven l’IBI o la taxa de residus. Va subratllar que l’esforç per a comerços i autònoms serà molt gran i que calia impulsar polítiques per millorar la gestió de la brossa o serveis com el de la deixalleria.

En Comú va referir-se a la modificació d’ordenances com a “desproporcionada” i considerava injust que l’incivisme d’una minoria en la recollida Porta a Porta reverteixi econòmicament en tots els veïns. Tot i mostrar-se d’acord en molts punts de la proposta, va justificar la seva abstenció per haver de votar la modificació d’ordenances i preus públics en bloc.

Des de la CUP es va tornar a criticar la gestió fàcil, van dir, del govern de tallar i enganxar per fer quadrar el pressupost. Van demandar de nou que es reclami una major aportació en l’IBI industrial a les grans empreses perquè els veïns no hagin d’assumir tant esforç, alhora que van recordar l’ajornament de la introducció de la tarifació social en la taxa d’escoles bressol i l’augment de la taxa de residus sense introduir cap bonificació a les bones pràctiques de la ciutadania.

El PSC, que va valorar positivament l’acceptació per part del govern de la proposta socialista de congelar l’IBI rústic, va considerar excessiva la pujada d’impostos i va reclamar que la modificació d’ordenances havia d’anar acompanyada d’actuacions i majors bonificacions, alhora que va posar en entredit que la pressió fiscal a la vila sigui baixa.

Per unanimitat es va aprovar una modificació de crèdit per destinar una partida de 15.000 euros a via pública i neteja, i també es van resoldre un parell de qüestions de tràmit, relatius a la liquidació del tancament pressupostari de l’any 2020 del servei de transport urbà i l’adhesió al conveni entre l’Agència estatal de l’Administració tributària i la Federació Espanyola de municipis  províncies per a la col·laboració recaptatòria amb les entitats locals.

També es van aprovar els dos dies festius d’obertura comercial per l’any 2022, en consens entre l’àrea de Comerç i SOM Sant Sadurní, i que seran el 2 d’octubre i l’11 de desembre.

Mocions i precs i preguntes

Després de donar compte dels acords de la junta de govern i decrets d’alcaldia, tots els grups del consistori es van adherir a una moció presentada per ERC per reconèixer el dol perinatal, gestacional i neonatal, que doni suport i reconeixement públic a les famílies que es trobin en aquestes situacions, així com oferir un espai de suport i comfort.

En un curt torn de precs i preguntes la CUP va consultar per la convocatòria de la taula per la igualtat. El PSC va agrair la disposició de la regidora d’Esports a celebrar una assemblea d’entitats esportives i va consultar pel balanç de projectes com el de la campanya Comerç de Vila, Comerç de Vida, i pel de l’aplicació mòbil municipal, així com per la segona fase de remodelació del pavelló de l’Ateneu.

El ple va concloure després de poc més d’una hora i mitja de sessió.

Pujar al principi de la pàgina