Plaça Ajuntament, 1. 08770 Sant Sadurní d'Anoia
Tel: +34 938 910 325 · Fax: +34 938 183 470
E-mail: ajuntament
Informació facilitada per Bosc Verd:
En el nostre recorregut pel Camí del Riu, íntegrament dins del municipi de Sant Sadurní d’Anoia, la nostra proximitat al riu serà relativa donat que mai el creuarem, però sí que mantindrem certa proximitat al riu Anoia. Cal destacar alguns punts de màxim interès per la seva història, la seva representació de la nostra comarca, eminentment vitivinícola, així com l’espai natural per on transcorre la nostra caminada.
El punt d’inici i final de l’excursió serà el barri sadurninenc de Can Catassús per prendre el Camí del Riu que ens portarà a pujar fins a Espiells en una volta circular del tot interessant. Espiells és un nucli de població agregat a Sant Sadurní d’Anoia, el qual segons estudis toponímics el seu nom prové del llatí “specula” que vol dir talaia. La magnífica vista de la plana penedesenca que es pot albirar des de la miranda en justifica plenament el nom. La Miranda d’Espiells és una torre de guaita amb elements noucentistes construïda l’any 1927. Després de la guerra civil l’edifici va quedar sense ús i va patir un deteriorament progressiu. L’any 2004 la regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament i l’Agrupació de Defensa Forestal del municipi amb la col·laboració de Juvé Camps i la Comunitat Mina i Aigües de Salut van rehabilitar la Miranda per donar-li una funcionalitat de tipus social i mediambiental, ja que actualment acull una zona d’esbarjo i es fa servir també com a torre de guaita per a la prevenció d’incendis forestals. L’indret que avui ocupa la Miranda d’Espiells té una llarga història d’ocupació humana, donat que dessota aquestes terres reposen les restes arqueològiques d’un espai funerari datat entre els segles V i VIII.
El lloc d’Espiells està documentat l’any 986 com a possessió del monestir de Sant Cugat del Vallès. L’església romànica dedicada a Sant Benet és esmentada l’any 1063. L’actual edifici, que va perdre l’absis en afegir-hi la casa annexa el passat segle XX, és originàriament del segle X, tot i que als segles XI i XII s’hi van fer reformes dins de l’estil romànic. Entre els segles XVI i XVII l’església es va modificar de nou. Als anys 60 del segle passat va ser restaurada amb gran respecte. El conjunt està protegit per una tanca de pedra.
Un altre punt a destacar de la nostra caminada és l’Escola de Viticultura i Enologia Mercè Rossell i Domènech, aquesta va néixer l’any 1987 arran de la donació d’una finca per part de la família Geli-Chopitea, amb l’objectiu d’oferir al sector vitivinícola una formació professional de qualitat en aquest camp. La Diputació de Barcelona, a instàncies de l’Ajuntament es va fer càrrec de la finca i construint l’escola. Aquesta es va incorporar al Departament d’Agricultura, Pesca i Alimentació l’any 2007 amb la titularitat de l’Incavi. Des de l’any 2013 el centre depèn del Servei de Formació Agrària i forma part de la Xarxa d’Escoles Agràries. L’escola conté aules, laboratoris, sala d’actes i residència d’estudiants.
Aquest és un ben interessant tomb per l’entorn natural i històric del municipi penedesenc de Sant Sadurní d’Anoia.
Cal portar aigua, esmorzar i calçat adequat per caminar. Recomanable portar pals o bastó. Sortida matinal gratuïta i oberta a tothom. Dificultat fàcil. Es prega puntualitat. Caminada guiada per Toni Inglada. Tornada prevista per les 14:00