Plaça Ajuntament, 1. 08770 Sant Sadurní d'Anoia
Tel: +34 938 910 325 · Fax: +34 938 183 470
E-mail: ajuntament
"Un salt endavant cap a la fi de la SIDA"
Des de fa trenta anys, cada 1 de desembre se celebra el Dia Mundial de la Sida. Persones de tot el món uneixen esforços per fomentar la conscienciació en relació amb el VIH/Sida i mostrar solidaritat internacional.
La campanya d'aquest any, sota el lema "Un salt endavant cap a la fi de la SIDA", vol fer especial èmfasi en el compromís per posar fi a l'epidèmia com a amenaça per a la salut pública per al 2030. Per aquest motiu diverses entitats, empreses i administracions públiques han realitzat el manifest 2017 per avançar en la conscienciació de la població per disminuir els nous casos d'infecció per VIH.
Per aquest motiu divendres 1 de desembre Sant Sadurní d’Anoia commemora aquest dia penjant un llaç vermell gegant a l’Ajuntament. Aquest llaç ha estat elaborat, com cada any, amb la col·laboració del Centre Vilarnau, amb la temàtica del llaç 'No es tracta de tenir dret a ser igual, sinó de tenir igual dret a ser diferent'. Han participat des dels infants de la ludoteca, als joves de l’espai jove i les diverses persones que fan tallers.
L’alumnat dels diferents instituts de la Vila, mitjançant el punt PIDCES tindran al llarg de tota la setmana informació i materials sobre la malaltia i com prevenir-la.
Al llarg dels mesos de febrer i març de 2018 es tornaran a fer els tallers d'educació sexuals i riscos associats dirigits a l'alumnat de 3r. d’ESO i els tallers 'Prevenir per gaudir' per als 4t. d'ESO que anualment organitza el servei de salut de l’Ajuntament.
Des de 1981 en què es van diagnosticar els primers casos de sida fins a l’actualitat, més de 40 milions de persones han mort a causa de la infecció pel VIH. Gairebé 37 milions de persones viuen a tot el món amb el VIH i 2 milions de persones s’infecten cada any, la majoria de les quals resideixen en països de renda baixa, especialment a l’Àfrica subsahariana. El mecanisme principal de transmissió del virus han estat les relacions sexuals no protegides.
La via més probable de transmissió ha estat, en primer lloc, les relacions sexuals entre homes que tenen sexe amb altres homes (66%), seguida dels homes heterosexuals (16%), de les dones heterosexuals (8%) i dels usuaris de drogues per via parenteral (2%).
A falta d’un tractament curatiu l’ús del preservatiu, tant masculí com femení continua essent el mètode més eficaç per evitar-ne la transmissió sexual. A Catalunya encara hi ha nombroses persones que desconeixen que poden estar infectades pel VIH i per tant poden trametre la malaltia, davant d’això ens resta sobre tot informar per a la prevenció de la malaltia.