Obrir/tancar menú

Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia

Cerca al web
 ESP | ENG | FRA
Intervals de nuvolositat amb pluja escasa16ºC-5ºC
Segueix-nos al Facebook Segueix-nos al Youtube Segueix-nos al Twitter Segueix-nos a Instagram
 
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic
Història de Sant Sadurní

Sant Sadurní té els seus orígens en l'antiga parròquia de Sant Sadurní de Subirats, citada documentalment vers l´any 1080. Formà part de la baronia del castell termenat de Subirats, a mans de famílies nobiliàries, fins que l'any 1493 fou incorporada a la corona.

Durant segles, Sant Sadurní de Subirats fou més que un conjunt de cases, a banda i banda del secular camí ral de Barcelona a Tarragona. Gràcies a la seva millor situació geogràfica va tenir un desenvolupament més ràpid que la resta de parròquies que formaven la Universitat de Subirats (Sant Pau d'Ordal, Sant Pere de Subirats, Sant Pere de Lavern i Sant Sadurní de Subirats) fins a aconseguir la seva independència com a municipi l´any 1764. Llavors va adoptar el nom actual, pel riu que travessa el terme municipal.

La història de Sant Sadurní va tenir un tomb decisiu a final del segle XIX. Amb una agricultura fortament orientada a la viticultura, a partir de 1872 s´hi van començar a elaborar les primeres ampolles de cava. El 1887 va patir fortament la plaga de la fil·loxera, però hi va saber reaccionar amb força i es va convertir en un dels llocs capdavanters en la lluita contra la plaga. Superada la crisi, a partir de començament de segle llaboració del cava es va consolidar com a indústria i des d´aleshores ha estat l´element bàsic de l´economia local.

Església parroquial
Església parroquial

Pujar al principi de la pàgina