Sant Sadurní d'Anoia - Capital del cava

AVUI: Descobert 23ºC|13ºC
Facebook Twitter Instagram Youtube
BUTLLETÍ

SUBSCRIU-TE AL BUTLLETÍ ELECTRÒNIC

Dona't d'alta facilitant-nos el teu correu electrònic i setmanalment rebràs l'agenda d'activitats i les notícies més destacades de la setmana

Notícies
deixalleria
Sant Sadurní, tercer municipi de Catalunya de més de 10.000 habitants que més recicla
Les xifres són similars a les de l'any anterior, amb un 74,02% de recollida selectiva
Sant Sadurní d'Anoia va registrar al 2019 un percentatge de recollida selectiva del 74,02%, una xifra que el situa com el tercer municipi de Catalunya de més de 10.000 habitants que millor recicla els seus residus, comptant la recollida Porta a Porta i els residus que es dipositen a la Deixalleria Municipal.

La capital del cava se situa per darrera, a poca diferència, de Palau-Solità i Plegamans, que ocupa el segon lloc amb el 75%, i a més distància d'Argentona, que va registrar l'any passat un percentatge del 86,84%. La xifra de Sant Sadurní es manté força similar a la del 2018, tot i que baixa un punt i mig i prolonga la tendència registrada en els darrers anys, després que a principis de la dècada s'enfilés per sobre del 80%.

Amb tot, Sant Sadurní continua liderant la recollida selectiva a la comarca de l'Alt Penedès, que té una mitjana del 45,44%, que és lleugerament superior a la mitjana de Catalunya, que és del 44,77%.

Segons les dades facilitades per l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), al 2019 es van generar a la vila 5.587 tones de residus, que suposa una mitjana anual de 433 quilos de residus per habitant, i de 1,19 quilos al dia.

sensibilització i conscienciació

L'Ajuntament agraeix la sensibilització i conscienciació de la majoria de la població, que participa i fomenta la recollida selectiva dels residus domèstics i l'impuls de la sostenibilitat i el respecte pel medi ambient, però continua insistint en la necessitat de mantenir i reforçar els bons hàbits. Lamenta també l'incivisme i les pràctiques d'una minoria que continua sense separar els residus i fent un mal ús de les papereres de la via pública.

En els darrers anys s'ha evidenciat un cert relaxament en la separació dels residus, que ha fet rebaixar el nivell de reciclatge, així com un augment de les actituds incíviques a la via pública i, en especial, a l'àrea d'emergència de la deixalleria municipal.  

L'increment del cànon sobre la fracció rebuig està suposant en els darrers anys una factura important per als Ajuntaments, ja que la caiguda en els percentatges de recollida selectiva implica un augment dels residus que no es poden recuperar i que s'envien a plantes d'incineració o a dipòsits controlats de residus. A major quantitat de rebuig, major despesa del servei. 

El model de recollida de residus porta a porta es va implantar a Sant Sadurní l'any 2005 i des del juny del 2009 s'aplica el sistema actual de recollida de les fraccions d'envasos, cartró i paper, orgànica i rebuig.

L'Ajuntament de Sant Sadurní vol continuar avançant en la millora de l'eficiència en la gestió de la recollida selectiva. En uns mesos vol impulsar una prova pilot de porta a porta amb cubells intel·ligents, que incorporen xips identificatius al contenidor i codis de barres a les bosses.

Podeu consultar les dades de l'Agència de Residus de Catalunya al següent enllaç
PUBLICAT EL 30.07.2020
COMPARTIR
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterComparteix a Google+Compartir per correu electrònic