Obrir/tancar menú

Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia

Cerca al web
 ESP | ENG | FRA
Intervals de nuvolositat20ºC-7ºC
Segueix-nos al Facebook Segueix-nos al Youtube Segueix-nos al Twitter Segueix-nos a Instagram
Publicació 29.06.2022
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic
Pla d'Informació i Vigilància contra incendis forestals del 2022
La Diputació de Barcelona desplega el PVI del 21 de juny a l'1 de setembre

vigilancia incendis

La Diputació de Barcelona va posa en marxa d,el 21 de juny i fins a l'1 de setembre, el desplegament del Pla d'Informació i Vigilància per la prevenció d'incendis forestals (PVI) integrat per 254 persones, amb un total de 93 unitats d'informació i vigilància mòbil, 14 punts de vigilància fixa i 6 centres de control.

El PVI es realitza amb la col·laboració de 275 ajuntaments, 124 agrupacions de defensa forestal (ADF), 9 federacions d'ADF del territori i el Secretariat d'ADF de Catalunya, juntament amb altres administracions, amb la finalitat d´evitar incendis forestals i limitar-ne els seus efectes. 

La campanya d'enguany arriba a la 27a edició i s'allargarà fins a l'1 de setembre, amb un total de 75 dies, entre les 12:30 i les 19:30 hores, que és l'horari de màxim risc d'incendi forestal, i de forma ininterrompuda durant tots els dies de la setmana. El PVI es va iniciar l´any 1996 amb una prova pilot a la comarca de l'Alt Penedès i l'any 2000 es va estendre a gairebé tots els municipis amb superfície forestal de la demarcació de Barcelona.

El dispositiu inclou la distribució d'unitats d'informació i vigilància a partir d'aspectes com el nombre d'habitants i les urbanitzacions existents en  un determinat territori, així com la facilitat d´accés entre els diferents punts de risc de cada unitat. Així, s'ha fet una distribució de les unitats d'informació de forma ponderada entre la superfície forestal abastada, la densitat de punts de bona visibilitat i de risc a supervisar i la densitat de població de la zona.

Estructura operativa

Els mitjans tècnics i humans del PVI 2022 es distribueixen en tres sectors de prevenció, que engloben l'equivalent a quatre comarques: Metropolità Nord (Vallès Occidental, Vallès Oriental, Barcelonès i Maresme), Metropolità Sud (Anoia, Alt Penedès, Baix Llobregat i Garraf) i Centre (Bages, Berguedà, Moianès i Osona).

A cada sector hi ha centres de control ubicats principalment en instal·lacions de les seus de federacions d'ADF o ADF, on hi ha un operador que està permanentment en contacte amb els punts de vigilància fixa i amb les diferents unitats mòbils d'informació i vigilància.

Els centres de control estan en contacte, a més, amb les diferents entitats relacionades amb la prevenció i extinció d'incendis, amb qui comparteixen informació i, en cas d´emergència, de manera més intensa. També mantenen una comunicació contínua amb el centre de control central ubicat a Barcelona, que gestiona la televigilància i que centralitza tota la informació dels diferents sectors a la direcció del PVI.

El dispositiu té assignats, a més, operadors a la sala central del Cos d'Agents Rurals a Torreferrussa (Santa Perpètua de Mogoda) que mantenen contacte permanent amb el control central amb l'objectiu de que les incidències detectades pels informadors puguin arribar també al Cos d'Agents Rurals, i a la inversa.

Una previsió d'estiu sec i calorós

La situació climàtica d'inici de la temporada d'estiu apunta un estiu similar al de l´any passat, que va registrar el nombre més elevat d´incendis forestals i la xifra més alta de dies de risc extrem des de l´any 2000. Així, segons les dades de la memòria final de la campanya 2021 del Pla d'informació i vigilància contra incendis forestals (PVI) de la Diputació de Barcelona, entre el 18 de juny i l'1 de setembre passat es van produir 244 incendis forestals que van afectar 1.973,5 hectàrees, la tercera xifra més alta de la sèrie des de 1996.

Al llarg de la campanya de 2021, el personal del PVI va notificar 287 infraccions a la norma­tiva d´incendis i, d'aquestes, en 261 ocasions es va detectar l'infractor. L'efectivitat en la dissuasió va ser del 90,4 %, evitant-se així 236 situacions de risc d'incendi. Cal destacar que un 35,9 % de les in­fraccions tenien relació amb l'ús de maquinària que pot generar guspires, sense l'autorització pertinent. Un 28,9 % van correspondre a barbacoes fora de normativa.

Nota: Diputació de Barcelona

Pujar al principi de la pàgina