Plaça Ajuntament, 1. 08770 Sant Sadurní d'Anoia
Tel: +34 938 910 325 · Fax: +34 938 183 470
E-mail: ajuntament
L'Ajuntament de Sant Sadurní, per mitjà del Servei de Normalització Lingüística, ha començat a col·laborar amb el projecte “Vincles” impulsat per Òmnium Cultural.
Es tracta d'una iniciativa que té com a objectiu crear espais de conversa i vinculació en català per a persones de qualsevol nivell que volen aprendre la llengua i practicar-la en un context social. Es dirigeix especialment a aquelles persones que no tenen oportunitats de practicar el català de manera informal, unint catalanoparlants amb nouvinguts o persones de diferents orígens que busquen integrar-se lingüísticament i culturalment. L’espai de conversa s’ajustarà segons el perfil i les necessitats dels i les participants.
Aquest projecte ja s’ha implementat en altres comarques de Catalunya, però és la primera vegada que es coordina amb un ajuntament a l’Alt Penedès. A Sant Sadurní el projecte el durà a terme el servei de Català.
Formulari d'inscripció per a aprenents
Què és vincles?
Vincles és un projecte impulsat per Òmnium Cultural, que consisteix en la creació i l’acompanyament de grups d’aprenentatge informal del català per a persones nouvingudes i nous parlants. El projecte té el propòsit de fomentar l’ús social del català perquè aquest esdevingui un generador de sentiment de pertinença compartit entre persones de procedències diferents. És per això que Vincles prioritza l’aprenentatge informal i l’ús col·loquial de la llengua, i l’ús social del català més que en la correcció lingüística; centrant-se en la creació d’afinitat entre catalanoparlants i persones que el volen aprendre i usar, però que habitualment no tenen on o amb qui fer-ho.
Volen oferir als nous parlants espais i persones de confiança amb qui utilitzar el català, amb qui se sentin reconeguts, respectats i tractats en peu d’igualtat, independentment de la seva procedència, edat, gènere, religió o situació socioeconòmica. Volem que l’aprenentatge i l’ús del català els obri portes a una sèrie de relacions, experiències i oportunitats que reforcin la seva vinculació amb l’entorn. En definitiva, amb aquest projecte es vol enfortir la cohesió social i les dinàmiques veïnals i comunitàries als municipis d’arreu de Catalunya, i revertir la gran falta d’espais d’interacció en català entre comunitats i col·lectius, provocada per les dinàmiques de desigualtat, racisme i segregació que travessen el país tot reforçant el paper històric del català com a llengua de cohesió.
La Comunitat Vincles són totes aquelles persones implicades de manera directa i indirecta: acompanyants, aprenents, referents i col·laboradors, juntes, entitats… El dissabte 14 de desembre de 2024 es farà una trobada de tota la comunitat per celebrar-ho.