Publicació 27.02.2017
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic
"Ajudem els caçadors del mosquit tigre"
S'ha penjat caixes refugi per a ratpenats en diversos indrets del municipi en una campanya impulsada per Salut i Medi Ambient
caixes ratpenats 1

Els serveis de Medi Ambient i Salut de l'Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia han iniciat una campanya de prevenció contra el mosquit tigre, un insecte originari del sud-est asiàtic que amb les picades provoca moltes molèsties a les persones.

A banda dels consells que cada any s'ofereixen per evitar-ne la propagació, com no deixar aigua estancada on el mosquit posa els ous, enguany s'han volgut incrementar els esforços per combatre'l amb una iniciativa consistent en reforçar la tasca de caçadors de mosquits que duen a terme animals com el ratpenat, els dragons o molts ocells insectívors (el pit-roig, la mallerenga blava o les orenetes, entre d'altres), molt importants per al manteniment de l'equilibri natural. 

Per això el naturalista Xavier Bayer i els tècnics dels serveis han col·locat aquests dies 16 cases-refugi per als ratpenats a diversos indrets del municipi, com ara Can Mas de la Riera, el Parc de la Rambla, Mas Asperó, Can Benet de la Prua i Espiells. A banda dels quiròpters, altres espècies també es poden establir en aquestes casetes de fusta.

A Catalunya hi ha més de 30 espècies de ratpenats que viuen en diferents ambients naturals. Aquests mamífers per poder volar necessiten molta energia, per això cada ratpenat caça en una nit entre 100 i 200 mosquits i altres insectes. El conjunt de ratpenats del nostre país en un any pot consumir unes quantes dotzenes de tones de mosquits, convertint-se en un potent insecticida natural, a banda d'un important indicador de biodiversitat.. Els quiròpters són doncs molt beneficiosos i per això estan protegits. 

L'Ajuntament té previstes algunes activitats relacionades amb aquest animal tan peculiar, l'única espècie de mamífer que vola, per conscienciar la població dels seus beneficis, de la necessitat de respectar-los i alhora combatre alguns mites que l'acompanyen. Algunes empreses de la zona ja fa temps que treballen en projectes similars, com és el cas del projecte Ratpenat de Cava Recaredo un dels exemples d'innovació explicats dins el projecte Nexes Innova.

Més imatges al Flickr de l'Ajuntament

caixes ratpenats 2

Pujar al principi de la pàgina